Ordonanta de urgenta prin care Guvernul stabileste modul de calcul a taxei de clawback impuse producatorilor de medicamente a fost publicata luni, in Monitorul Oficial. Reprezentantii producatorilor de medicamente sustin ca "acesta este un moment foarte dificil pentru noi", in timp ce autoritatile romane considera ca a venit vremea ca "piata farmaceutica sa fie sustinuta si de catre producatori".

Dupa numeroase controverse si critici venite atat din partea industriei farmaceutice cat si a unor voci individuale din sistemul medical, Monitorul Oficial a publicat luni modalitatea prin care se va calcula taxa prin care statul roman va recupera de la producatorii farmaceutici o parte din profitul obtinut in urma vanzarilor de medicamente.

Taxa de clawback va fi functiona ca un procent platit din veniturile producatorilor si calculat printr-un raport dintre consumul total trimestrial de medicamente suportate din Fondul National de Asigurari de Sanatate si bugetul Ministerului Sanatatii si bugetul aprobat aferent acestor medicamente. Un punct cheie in calcularea acestei taxe il vor avea farmaciile si spitalele care vor raporta consumul de medicamente suportat din fondurile CNAS.

In cazul in care producatorii nu vor plati taxa in termen de 180 de zile, ei vor fi penalizati prin excluderea medicamentelor pentru care detin autorizatia de punere pe piata din lista medicamentelor cu contributie sau fara contributie personala si din lista medicamentelor prevazute pentru bolnavii inclusi in sectiunea C2 a sublistei C.

Contributiile provenite din taxa de clawback sunt considerate a fi venituri proprii ale Ministerului Sanatatii si vor fi colectate de catre ANAF.

In textul ordonantei de urgenta, necesitatea adoptarii taxei de clawback este argumentata "avand in vedere consumul ridicat de medicamente care a condus la depasirea plafonului alocat, pentru asigurarea unui acces neintrerupt al populatiei la medicamentele cu si fara contributie personala (...) si tinand cont de necesitatea implementarii unui sistem de contributie sustenabil pentru suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate".

Reprezentantii producatorilor de medicamente considera ca industria farmaceutica nu va putea sustine aceste cheltuieli si ca niciuna dintre sugestiile lor prezentate in timpul dezbaterilor nu au fost luate in calcul la elaborarea ordonantei.

Privitor la sanctiunile aplicate in cazul neachitarii taxei, reprezentantii producatorilor de medicamente sustin ca "daca nu vom reusi sa platim aceste taxe (...) este posibil sa nu mai putem sustine medicamente pe listele de compensate, iar pacientii vor trebui sa suporte din buzunarele lor plata tratamentelor”. Excluderea anumitor medicamente de pe listele de compensate coincide cu planurile Guvernului de a restrange aceste liste, considerate a fi prea exhaustive.