Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) a pus in functiune un sistem de verificare prin care licitatiile cu dedicatie ar urma sa fie eliminate. Cristina Traila, presedintele institutiei, sustine ca practic institutiile publice nu vor mai putea demara proceduri de achizitii publice daca in documentatiile de atribuire vor insera criterii restrictive prin care contractele sa fie directionate catre anumite companii. In esenta, inspectorii ANRMAP vor verifica toate documentele de atribuire inainte ca anuntul procedurii de achiztie sa fie publicat in sistemul electronici de achiztii publice.

  • Vezi in text cum functioneaza sistemul si care este prima institutie prinsa cu documentele in neregula

Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, a anuntat ca de luni 26 septembrie nici o procedura de achiztie publica nu va fi demarata inainte ca ANRMAP sa verifice documentatia de atribuire. Asta inseamna ca inainte de publicare unui anunt sau a unei invitatii de participare, ANRMAP va verifica toate documentele licitatiei intocmite de institutia publica: caiete de sarcina, documentatie tehnica, anuturi, etc.

Cristina Traila a mentionat ca pana acum documentatia de atribuire a unei licitatii nu era verificata inainte inainte de publicarea anuntului de participare in Sistemul Alectronic de Achizitii Publice (SEAP). Pana acum, ANRMAP nu facea decat sa valideze anunturile de participare, adica nu verifica in detaliu documentatia de atribuire.

Guvenul a luat decizia de introduce aceasta procedura dupa ce in acesta vara Comisia Europeana a sistat temporar plata a 800 milioane euro din cadrul Programului Operational Regional pentru nereguli la procedurile de achiztie publica. Presedintele ANRMAP sustine ca scandalul achiztiilor pe fonduri europene nu este singurul motiv pentru care a fost pus in practica acest nou sistem. "De mai bine de un an am sesizat o serie de incalcari la criteriile de selectie si calificare. A existat o practica a autoritatilor prin care ascundeau in documentatiile de atribuire criteriile restrictive sau care directionau licitatia catre o anumita firma" a declarat Cristina Traila.

Statistica ANRMAP arata ca doar 50% din procedurile de achiztiie publica ar respecta cerintele minimale impuse prin legislatie. Potrivit ANRMAP, dintr-un total de 16.633 anunturi postate in SEAP in acest an, doar 8.873 au fost admise, restul fiind respinse pentru diverse neconformitati. Asta in conditiile in care ANRMAP nu a verificat pana acum decat anunturile postate de autoritatile publice si nu avea posibilitatea sa verifice documentatiile de atribuire. Pana in septembrie, ANRMAP a efectuat 222 de controale si au fost aplicate amenzi de 900 000 euro.

Cum functioneaza noul sistem

Primul pas este ca autoritatea publica, o primarie de exemplu, sa redacteze documentatia de atribuire: anunt de participare, caiet de sarcini, etc. Primaria incarca documentatia in SEAP. Documentele ajung prin SEAP la inspectorii ANRMA, care au la dispozitie sapte zile sa evalueze documentatia. Dupa acest termen, primaria primeste un aviz favorabil sau negativ. Daca primeste un raspuns favorabil, atunci intocmeste si trimite spre publicare tot in SEAP anuntul sau invitatia de participare pentru procedura de achiztie publica. Anuntul sau initatia de participare sunt verifcate din nou de ANRMAP. Daca inspectorii ANRMAP depisteaza nereguli, primaria este informata ca documentatia de atribuire trebuie modificata in termen de 48 de ore.

Dupa acest termen, daca primaria a operat modificarile, documentatia ajunge din nou la ANRMAP care o verifica din nou si in masura in care nu exista obiectii procedura de achizitie publica demareaza in mod obisnuit. Potrivit oficialului ANRMAP, toate aceste verificari nu ar trebui sa dureaze mai mult de 14 zile.

Vezi mai jos schema procedurii

schema

Cine este prima institutie surprinsa cu documentatia in neregula

Luni 26 septembrie, pana la ora 12:00, sase institutii publice au incarcat pe SEAP documentatiile de atribuire pentru licitatii publice: Comuna Crevedia Mare, Spitalul de Urgenta Botosani, Penitenciarul Vaslui, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, Romsilva si SIE.

Prima problema a aparut chiar la documentatia de atribuire a Spitalului Judetean Botosani. Este vorba de achizitia de produse medicale, un contract cu o valoare estimata de 515.000 lei. "Este vorba de o procedura de achizitie prin cerere de oferta online. Documentatia a fost respinsa pentru ca a lipsit declaratia de conflict de interese. Se mai solicita si un standard de calitate ISO fara sa a se mentiona numarul sau categoria standardului respectiv. In nota justificativa era prevazuta o alta valoare decat in fisa de date a achiztiei", a declarat Cristina Traila presedinta ANRMAP.

Care sunt criteriile discriminatorii

ANRMAP a transmis si un ordin in care sunt mentionate criteriile considerate restrictive si care sunt cerintele din documentatiile de atribuire care nu sunt restrictive. Spre exemplu, sunt considerate criterii restrictive urmatoarele cerinte: prezentarea de ofertant a cazierului judiciar/fiscal al personalului, istoricul litigiilor, declaratia potrivit careia operatorul economic se afla in procedura de insolventa, sediul ofertantului trebuie sa se afle in zona X, etc. Presedintele ANRMAP a precizat ca toate criteriile restrictive sunt cuprinse intr-un ordin iar autoritatile publice sunt obligate sa nu introduce astfel de criterii in documentatiile de atribuire.

Cristia Traila a mentionat ca pentru a verfica toate documentele transmise de autoritatile publice a fost alocate un numar de 60 de posturi. Pana in prezent la ANRMAP au fost tranferati 13 specialisti in achiztii publice si urmeaza ca pentru restul de 47 de posturi sa se organizeze un concur. "In prezent 50 de functionari din ANRMAP verifica aceste documente", a mentionat Cristia Traila.

In 2006 ANRMAP realiza aceasta verifcare preventiva. Dupa sase luni insa acesta atributie a fost transferata de la ANRMAP la Unitatea pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (UCVAP) din cadrul Ministerului Finantelor. HotNews.ro a aratat in iulie ca UCVAP a intocmit un raport privind licitatiile pe fonduri europene in care mentiona ca 96% din neregulie constate au fost remediate de autoritatile contractante.

Citeste mai jos Notificare ANRMAP privind noul sistem de verificare a licitatiilor publice

Notificare validare sept 2011