Un tribunal irakian a condamnat la inchisoare pe viata doi barbati implicati in rapirea celor trei ziaristi romani, in 2005, potrivit unui comunicat de presa citat de agentia AFP.

Cei doi barbati nu au fost identificati decat prin initialele A.A. si A.Y. "Curtea a gasit motive convingatoare pentru a lua aceasta decizie, pe baza marturiilor, a dovezilor si a proiectului (rapirii)" , a precizat Curtea penala centrala din Irak. Rolul exact jucat de cei doi acuzati in rapire nu este cunoscut.

Marie Jeanne Ion, Sorin Dumitru Miscoci si Ovidiu Ohanesian au fost rapiti in martie 2005 si eliberati zece luni mai tarziu.

Omar Hayssam, un om de afaceri romano-sirian, a scapat de o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare decisa de un tribunal roman sub acuzatia ca ar fi comandat rapirea. Arestat si inchis in Romania in mai 2005, a fost eliberat ulterior din motive medicale si a fugit din tara.

Presedintele sirian Bashar al-Assad a declarat in noiembrie 2010 ca Omar Hayssam isi ispaseste pedeapsa intr-o inchisoare siriana. La acel moment, cele doua tari au semnat un tratat de extradare.