Sistemul de aparare impotriva rachetelor balistice nu poate fi convertit din punct de vedere tehnic intr-un sistem ofensiv, a precizat vineri secretarul de stat Bogdan Aurescu, care a prezentat elementele tehnice ale acordului convenit intre Romania si Statele Unite ale Americii. Sistemul include interceptori non-nucleari iar distrugerea rachetelor se face strict prin forta cinetica de impact, a subliniat Aurescu, adaugand ca operatiunile anti-racheta se desfasoara intr-un timp foarte scurt: o interventie dureaza intre 9 si 19 minute.

Baza aeriana DeveseluFoto: MAE

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat public, vineri dimineata, textul Acordului intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea pe teritoriul romanesc a elementelor sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania.

  • Intra in articol pentru principalele declaratii si informatii referitoare la textul acordului.

Ministrul Teodor Baconschi:

  • Semnarea acordului a fost un moment crucial al vizitiei presedintelui de la Washinton.
  • Ne aflam intr-o lume intr-o stare de impredictiblitate acuta, actiunea romano-americana de a stabiliza situatia mondiala fluida este fundamentala.
  • Este primul document "legally binding" care consacra in scris parteneriatul strategic Romania-SUA "mai profund si mai larg";
  • Este crucial ca Romania va primi cu promptitudine informatii pentru a sti la orice moment informatii cu privire la rachete;
  • Romania devine. si aici o citez pe secretarul de stat Hillary Clinton, "un jucator central in cadrul NATO facilitatea din Romania este o contributie cruciala la acest efort comun. Romania va avea un cuvant important in deciziile importante NATO."
  • Proiectul va aduce beneficii directe judetului Olt.
  • In ciuda incercarilor esuate de a arunca in derizoriu aceasta vizita, ea va fi evaluata istoric ca eveniment de prim-plan.

Bogdan Aurescu prezinta continutul acordului cu SUA:

  • Baza de la Deveselu va deveni pe masura ce sistemul NATO se contureaza o baza NATO in Romania
  • Sistemul antiracheta american si viitorul sistem NATO reprezinta sisteme eficiente de contracarare a amenintatirilor proliferarii rachetelor balistice
  • Sistemul nu poate fi convertit din punct de vedere tehnic intr-un sistem ofensiv
  • Sistemul din Romania va contribui la mentierea pacii si securitatii internationale
  • SUA si Romania au interese comune de aparare si aceasta cooperare e doar unul dintre domeniile in care partile vor coopera in materie de scuritate: teatre de operatii, aeroportul Kogalniceanu etc
  • Sistemul de aparare include interceptori non-nucleari, nu sunt periculosi pentru sanatatea populatiei si nu ai niciun fel de alta incarcatura periculoasa, distrugerea rachetelor se ace strict prin forta cinetica de impact
  • Operatiunile anti-racheta se desfasoara intr-un timp foarte scurt: o interventie dureaza intre 9 si 19 minute

Prevederi importante din document:

  • Baza este sub jurisdictia suverana romana si proprietatea Romaniei. Romania va pastra proprietatea si titlul asupra Bazei in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii. Fortelor Statelor Unite le vor fi autorizate accesul in Baza si utilizarea acesteia cu respectarea deplina a legislatiei romane in conformitate cu prevederile aplicabile ale Acordului de cooperare in domeniul apararii si pot utiliza Baza pentru a gazdui Facilitatea

  • Legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei, conform prevederilor prezentului acord. Este obligatia fortelor Statelor Unite si a componentei civile si a membrilor acestora, ca si a dependentilor lor, sa respecte legile Romaniei si sa se abtina de la orice activitate neconforma cu spiritul prezentului Acord.
  • Romania va stabili un spatiu aerian restrictionat deasupra si in jurul Bazei. Romania va stabili restrictii de trafic aerian. Parametrii detaliati pentru zonele mentionate, precum si principiile stabilirii si operarii lor, si ale cooperarii intre autoritatile competente ale Romaniei si Statelor Unite privind utilizarea spatiului aerian romanesc vor fi prevazute intr-un aranjament de implementare. Statele Unite vor furniza informatiile relevante pentru ca Romania sa reglementeze utilizarea spatiului aerian de deasupra si din jurul Bazei.  
  • Numarul membrilor fortei Statelor Unite si ai componentei civile desfasurati in Baza dupa ce faza de constructie este finalizata si operatiunile incep nu va depasi 500. Numarul membrilor fortei Statelor Unite desfasurati in Baza in mod obisnuit va fi de aproximativ 150 de persoane.
  • Baza si personalul militar si civil roman aflat in Baza vor fi sub comanda romana exercitata de catre un reprezentant al fortelor armate romane (denumit in continuare 'Comandantul roman').
  • Facilitatea include componente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania cum ar fi, dar fara a se limita la: un sistem de lansare, un sistem de comanda si control, un sistem radar, un sistem de comunicatii, infrastructura de utilitati, infrastructura de securitate, infrastructura de depozitare si distribuire a combustibilului, echipament si infrastructura aferente misiunii si sprijinirii misiunii.
  • Statele Unite vor utiliza exclusiv si vor avea acces nerestrictionat la Facilitatea din cadrul Bazei.
  • Statele Unite vor controla accesul la Facilitatea din cadrul Bazei.  
  • Romania nu-si va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretentie in legatura cu un astfel de prejudiciu, cauzat in afara teritoriului Romaniei de elemente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania, in cazul in care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei.

Romania a acceptat la 4 februarie 2010 propunerea presedintelui SUA, Barack Obama, de a participa la etapa a doua a dezvoltarii de catre Washington a abordarii adaptive a apararii antiracheta in Europa. Implicarea Romaniei in proiect presupune gazduirea la baza militara de la Deveselu, jud. Olt, de interceptori terestri, adica rachete de interceptare SM-3 (Standard Missile 3) tip Block 1B, care vor deveni operationali la orizontul lui 2015.

Textul acordului a fost convenit la a VII-a runda de negocieri de la Bucuresti, la data de 4 mai 2011, a fost parafat de sefii delegatiilor de negociere la Washington, la 6 iunie, si a fost semnat la data de 13 septembrie de ministrul Afacerilor Externe Teodor Baconschi si de secretarul de stat american Hillary Clinton, in cadrul vizitei presedintelui Traian Basescu in SUA.

Din componenta delegatiei de negociere a partii romane au facut parte reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apararii Nationale si ai altor institutii din sistemul de securitate nationala. Pentru pregatirea rundelor au avut loc 36 de reuniuni in format inter-institutional ale reprezentantilor structurilor romane implicate in procesul de negociere.

Citeste mai multe:

​INFOGRAFIC Q&A Scutul antiracheta: cum functioneaza, unde va fi amplasat si care sunt costurile

Amplasarea sistemului antiracheta costa 400 de milioane de dolari * Banii sunt suportati de SUA, Romania nu are niciun fel de costuri