Interlopul Ioan Clamparu, condamnat in lipsa la 13 ani de detentie si cautat de autoritatile judiciare romane de 8 ani, a fost arestat in Spania, relateaza Mediafax, citand informatii oferite de surse oficiale. Clamparu a fost retinut miercuri in urma unei ample actiuni de filaj si se afla in prezent in custodia autoritatilor din Madrid.

Procesul clanului Clamparu, la Sibiu (2006)Foto: Agerpres

Ioan Clamparu urmeaza a fi audiat de un judecator, pentru punerea in aplicare a mandatului european de arestare.

UPDATE: Potrivit publicatiei "Romanul din Spania", Clamparu s-a predat fara incidente dupa ce a fost inconjurat de politistii spanioli.

In ianuarie 2006, la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Traian Basescu a prezentat cazul Clamparu drept exemplu de esec in combaterea criminalitatii. Seful statului a spus ca in cazul Ioan Clamparu trei state europene au atentionat asupra deficientelor de colaborare in domeniul combaterii criminalitatii transfrontaliere: "Lucram in echipa pe criminalitate transfrontaliera - cazul de care va spun implica patru tari. Se procedeaza la arestarea simultana a infractorilor si voi ii puneti in libertate. Ati stricat toata operatiunea in cele patru tari!".

Ioan Clamparu a fost judecat, in lipsa, pentru initiere si constituire a unui grup criminal organizat in scopul comiterii unor infractiuni grave - una dintre cele mai grave infractiuni prevazute de legislatia romana - si de proxenetism.

Membri ai filierei conduse de Clamparu au fost prinsi si arestati in Romania, Spania, Italia si Cehia, in vreme ce el a fost dat in urmarire internationala din martie 2003.

Mediafax citeaza din rechizitoriul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata (DIICOT) din cadrul Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care preciza ca grupul condus de Clamparu a strans, din activitati de crima organizata, sume totalizand milioane de dolari, bani folositi si pentru a determina stoparea amplei anchete declansate impotriva retelei de crima organizata coordonata de el.

In 20 iunie 2008, Tribunalul Sibiu a condamnat opt membri ai clanului Clamparu pentru infractiuni de trafic de persoane, constituire, aderare si sprijinire a unui grup infractional organizat avand drept scop comiterea de infractiuni grave, proxenetism, spalare de bani, la pedepse cu inchisoarea cuprinse intre cinci ani si noua ani si sase luni. Pedepsele au fost majorate la Curtea de Apel Alba Iulia, aceastea variind intre cinci si 13 ani.

Ioan Clamparu a primit o pedeapsa de 13 ani de detentie, el fiind dat in urmarire de politistii romani. Pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare.

La inceputul lunii iulie 2011, peste o suta de persoane au fost arestate in cadrul unei operatiuni globale de amploare a Interpol, supranumita Infra-Red, ce ii vizeaza pe unii din cei mai periculosi fugari ai lumii, pe lista de cautari fiind si romanul Clamparu. Anchetatorii au vizat 29 de tari si 450 de persoane suspectate de infractiuni precum crime, pedofilie sau trafic de droguri.

Ioan Clamparu - considerat a fi unul din cei mai periculosi lideri mafioti - se afla si el pe lista celor mai cautati 26 de infractori. El era banuit de legaturi cu cluburi si hoteluri din Marea Britanie si Irlanda.