Doua state au facut imposibila adoptarea unei decizii privind extinderea Spatiului Schengen, in conditiile in care Romania si Bulgaria au primit promisiunea, la data aderarii la UE, ca, in cazul in care indeplinesc conditiile necesare, vor fi admise in Spatiul Schengen, insa aceasta "a fost incalcata", arata presedintia poloneza a Uniunii Europene. "Astazi, doua state membre au facut imposibila adoptarea unei decizii privind extinderea Schengen. Acest lucru ne duce la o concluzie trista in privinta increderii reciproce intre statele membre", a declarat joi, la Bruxelles, Jerzy Miller, ministrul polonez de Interne, citat de Mediafax.

"La data semnarii Tratatului de aderare, Romania si Bulgaria au primit promisiunea ca, daca indeplinesc conditiile necesare, vor fi admise in Spatiul Schengen. Stim din aprilie ca au indeplinit conditiile. Azi, promisiunea a fost incalcata", a mai spus oficialul polonez.

Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen se amana pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI de joi acest subiect. Presedintia poloneza a UE nu a supus chestiunea la vot, evitand practic o decizie negativa, care ar fi facut necesara reluarea unei parti a procedurii juridice de aderare.

De asemenea, presedintia poloneza a avut intalniri separate cu reprezentantii Olandei si Finlandei si urmeaza sa prezinte in scurt timp o declaratie oficiala privind discutiile din Consiliul JAI pe aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Surse europene declarau, joi dimineata, pentru Mediafax, ca presedintia poloneza a UE ar urma sa amane, in Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa.