Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, amanata pentru o data neprecizata

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 22 septembrie 2011, 15:39 Actualitate | Esenţial


Decizia privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen a fost amanata pentru o data neprecizata, dupa ce presedintia poloneza a Uniunii Europene nu a supus, joi, la vot acest subiect in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Europene, anunta Mediafax. Informatiile privind o posibila amanare au aparut inca de joi dimineata. Practic, presedintia poloneza a UE a preferat sa amane votul pentru a evita o decizie negativa, in conditiile opozitiei Olandei si Finlandei.

Un vot negativ ar fi putut insemna reluarea unei parti semnificative a procedurii juridice cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European. Amanarea face posibila o eventuala reintroducere a subiectului aderarii celor doua tari pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie.
 • Presedintia poloneza a UE a anuntat ca "doua state au facut imposibila adoptarea unei decizii privind Schengen".
 • ''Consideram inacceptabila crearea unui precedent nefericit, in care anumite state impun conditionari si criterii suplimentare subiective, care anuleaza valoarea unor angajamente politice asumate. Motivatiile de politica interna nu ar trebui aduse la Bruxelles. Aici suntem pentru a gasi solutii de compromis'', a afirmat ministrul roman de Interne, Traian Igas, in interventia sa rostita joi in Consiliul JAI de la Bruxelles, potrivit Agerpres.
Traian Igas a aratat ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen este un obiectiv pentru care au fost angajate resurse umane si financiare fara precedent, cu atat mai importante cu cat ele au fost luate intr-o perioada extrem de dificila din punct de vedere economic. Romania a efectuat investitii semnificative, de ordinul miliardelor de euro, pentru securizarea frontierelor, modernizarea facilitatilor aero-portuare si a consulatelor, atat din bugetul de stat, cat si din fonduri europene, pentru cresterea gradului de securitate la frontierele externe ale Uniunii Europene, dintr-un sentiment al responsabilitatii nu doar pentru cetatenii Romaniei, ci pentru toti cetatenii europeni.

Oficialul roman a reamintit, in interventia sa, ca Romania si Bulgaria au indeplinit, in totalitate, criteriile acquis-ului Schengen si au atins un nivel foarte inalt de pregatire pentru aderarea la spatiul Schengen, asa cum s-a precizat in Concluziile Consiliului din 9 iunie. Romania lucreaza deja in logica unui stat membru Schengen si participa activ la toate activitatile intreprinse in vederea asigurarii securitatii spatiului de libertate, securitate si justitie, a subliniat Igas. Traian Igas a reamintit, de asemenea, ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen este o obligatie derivata din Tratatul de Aderare al Romaniei la UE, obiectiv acceptat ca atare de toate statele membre cu ocazia ratificarii acestui document, si si-a exprimat convingerea ca discutiile de joi pe marginea proiectului de Decizie vor fi productive, deschise si constructive.
 • ''Am acceptat propunerea de aplicare etapizata, a acquis-ului Schengen in privinta frontierelor aeriene si maritime in octombrie 2011 si ulterior cu frontierele terestre, pentru a respecta si raspunde sensibilitatilor unor state membre critice fata de extinderea Schengen'', a mai spus Igas.
Textul de compromis propus de presedintia poloneza a Consiliului UE propunea o formula de aderare in doua etape - mai intai cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lunii octombrie a acestui an, iar in a doua faza intrarea cu frontierele terestre dupa 31 iulie 2012. Textul este era sustinut de 20 din cele 22 de state Schengen care sunt membre ale UE, exceptiile cunoscute fiind Olanda si Finlanda. Autoritatile de la Haga si Helsinki si-au exprimat oficial opozitia fata de luarea in prezent a unei decizii privind extinderea Schengen, chiar si prin aderarea partiala a Romaniei si Bulgariei.

Presa internationala a scris, joi, ca Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007, au sperat sa obtina permisiunea de a adera, in martie, la Schengen - un spatiu al calatoriei fara pasaport, ce include 400 de milioane de persoane din 22 de state din UE, plus Islanda, Norvegia si Elvetia si numit dupa localitatea din Luxemburg unde s-a semnat tratatul in 1985. Cererea celor doua tari de intrare rapida in Schengen a fost insa obstructionata, in contextul in care tari vest-europene bogate se confrunta cu probleme economice majore, ingrijorarea privind un aflux de refugiati din Africa de Nord, marcata de tulburari, si uneori cu reactia violenta impotriva sosirii unor romi din Europa Centrala si de Est.

Inspectori de la Bruxelles spun ca ambele tari sunt din punct de vedere tehnic gata sa adere la spatiu, iar Parlamentul European le-a acordat un sprijin puternic.

Franta si-a atenuat pozitia, iar acum a propus ca celor doi candidati sa li se acorde o intrare in doua etape in Schengen - permitand calatoria fara pasaport prin aeroporturile lor, anul acesta, cu perspectiva deschiderii frontierelor lor terestre in 2012. Unii analisti spun ca Germania si tari sceptice ca Suedia, Danemarca si Finlanda ar putea accepta acest compromis, dar Olanda l-a respins categoric - si nicio tara nu poate adera la spatiul Schengen fara aprobarea tuturor membrilor actuali.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • Superioritatea cu care suntem priviti de inculti (Joi, 22 septembrie 2011, 20:11)
  Ioan [anonim]

  Superioritatea cu care suntem priviti de incultii din schengen, am simtit-o de cand eram copil. M-am nascut in Brasov si am copilarit pe strada Lunga la nr.117. In curte erau o familie de nemti(Klockner), o familie de sasi(Lurtz), o familie de maghiari(Gabor) si noi familia de romani cu radacini stravechi in tara Barsei. Vreau sa subliniez ca nu se puteau suferi unii pe altii, se dusmaneau cumplit, dar erau cei mai buni prieteni impotriva noastra, a romanilor. Am crescut cu handicapul ironiei la adresa tuturor romanilor a acestor venetici. De altfel parintii mei au hotarat sa-si schimbe domiciliul la Bucuresti pentru a ma feri de aceasta influenta. Pot sa va marturisesc insa ca acum cu aceasta respingere ma simt ca in copilarie, marginalizat si ridiculizat numai pentru ca sunt roman. Ar trebui ca autoritatile sa reclame aceasta discriminare la toate forurile internationale. In plus solicit mai multa fermitate impotriva maghiarilor din Harghita-Covasna care cu un tupeu incredibil incearca sa rupa aceasta regiune de tara. Noi romanii trebuie sa tratam cu aceiasi moneda si cu superioritate toti acesti veneticii exact asa cum suntem priviti si noi in strainatate. Sa uitam proverbiala ospitalitate romaneasca pentru ca nu o merita. Mai nou si macar bulgarii ne privesc acum de sus. Doamne unde o sa ajungem?...

5496 vizualizari

 • +2 (20 voturi)    
  Arestati-l pe Schengen! (Joi, 22 septembrie 2011, 15:48)

  Paul [anonim]

  Imi spune si mie cineva care e treaba cu spatiul Schengen? Adicatelea, stiu care e treaba, dar de ce atata tam-tam? Care e problema ca trebuie sa arata pasaportul la granita cu Ungaria? Mare scofala! Dincolo de faptul ca actuala putere intentiona initial sa foloseasca aderarea asta in scop electoral, dar in timp a devenit o arma sinucigasa, nu vad nimic senzational. Evident, si opozitia exagereaza importanta aderarii, folosind esecul impotriva portocaliilor. Dar eu, cetateanul Cane, o sa o duc mai bine in Schengen? A, era sa uit, a treia institutie care se foloseste de aceasta pseudo-problema este presa, ca are subiecte.
  • -2 (14 voturi)    
   Spatiul calatoriei fara pasaport e UE (Joi, 22 septembrie 2011, 15:50)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui Paul

   In spatiul Schengen se circula fara controale la frontiere.

   Si daca ma verifica la frontiera, ce ? Oricum trebuie sa opresc pentru tot felul de taxe (drum, pod, tranzit). Mult zgomot pentru nimic...
  • +8 (10 voturi)    
   Pai ar fi (Joi, 22 septembrie 2011, 16:04)

   cristi767 [utilizator] i-a raspuns lui Paul

   Pai ar fi ceva avantaje. Nu mai ai cheltuieli cu o buna parte din vamile care vor fi eliminate (aproape 33-50%). Asta ca stat.

   Iar apoi firmele private cand vor exporta nu vor mai trebui sa stea la granita ci vor merge cum treci azi dintr-un judet in altul...
   • +2 (2 voturi)    
    Vaai ce prostii... (Vineri, 23 septembrie 2011, 8:18)

    Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui cristi767

    ...si acum marfurile trec liber prin UE, doar soferii si taloanele auto sunt verificate de vamesii unguri, de exemplu.Actele marfurilor nu sunt controlate...Avizele fito-sanitare lipsa ale camioanelor cu flori olandeze sunt documente ce sunt necesare inclusiv firmelor romanesti, NU EXISTA VAMA PT MARFURI , NICI LA BORS,NICI LA BUCURESTI....
   • +1 (1 vot)    
    una pest alta... (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:52)

    me [anonim] i-a raspuns lui cristi767

    ue devine o bataie de joc...
    fac niste promisiuni si nu le tin
    dicrimineaza pe fata niste state
    permit unos state sa discrimineze cetatenii altor state ue aflate pe teritoriul lor (vezi italia, franta si spania) etc...
    decat sa fim ultimii oameni bagati in ue numai pentru ca suntem o vaca de mult mai bine nu eram deloc...
    oricum eu cred ca , UE cu o asemenea politica se va autodistruge... si asta curand
  • +12 (18 voturi)    
   explicatie pentru musiu Paul (Joi, 22 septembrie 2011, 16:06)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Paul

   prietene,
   friend,
   amigo,
   problema sta in felul urmator: pentru scopurile pomenite de tine recte calatoria, nu e o mare diferenta.

   Acum asta fiind spus da-mi voie sa speculez asupra domiciliului si orizonturilor tale personale. Locuiesti si muncesti in Romania, iti faci oarece concedii afara. Corect ? Sa zicem ca da.

   Acuma, o iau mai incet ca sa tinem pasul. Eu lucrez in alta tara EU decit Romania. Primesc un salar, am permis de munca si colegi localnici. Faptul ca sintem refuzati in Schengen iar presa occidentala scrie numai nasoale despre noi romanii ma afecteaza direct. Eu muncesc corect, chiar mai mult decit localnicii, platesc taxe, imi plimb pisica si salut vecinii. Ok ? ma urmaresti ? Atunci de ce sa fiu eu tratat ca si cetatean de mina a doua care are nevoie de permis de munca si la fiecare crestere salariala trebuie sa auda glume de genul hai ca tu esti roman sa-ti lasam salarul la fel dar ca bonus nu te dam afara ? Sau de ce trebuie sa vad strainezii ca habar n-au pe unde e tara mea si sa stie doar ca TREBUIE sa fie ceva in neregula cu noi ca popor daca nu ne primesc in Schengen. Care nu conteaza asa cum spui dar daca nu ne primesc ceva e in neregula, nu ? Stam la coada, nu conteaza ce se da, e coada nu ? Deci ceva pentru care merita sa stai. Cam acelasi lucru.

   Acum tu te-ai putea intreba ba da de ce sa-mi pese mie de tine ? Tu esti afara, eu sint in tara, eu merg la matusa din Avignon si fara Schengen iar de tine se poate alege praful. Mai ales ca mi l-ai ales si pe base ca presedinte cind eu il voiam pe Geoana. Ai dreptul sa gindeste asa, dar nu este ok pentru ca atunci cind noi romanii o sa fim solidari unii cu altii o sa ne fie la toti mai bine.

   Sper ca ai ajuns cu cititul pina aici.

   Orvoar.
   • -6 (8 voturi)    
    mucii (Joi, 22 septembrie 2011, 16:48)

    jiji [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

    Musiu, esti un geniu! Ce ne-am face far de cei ca tine! Traiasca jeniile!
   • -6 (6 voturi)    
    domnul Schengen arestat (Joi, 22 septembrie 2011, 17:11)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

    Nu are nici o treaba Schengen cu dreptul al munca. Si nici cu imaginea romanilor in strainatate. Probabil pisica e de vina pentru imaginea ta de acolo :) In mod cert, crisparea nu te ajuta.
    • +1 (3 voturi)    
     Ba are, indirect ! (Joi, 22 septembrie 2011, 20:04)

     zit [anonim] i-a raspuns lui Paul

     Pentru ca am demonstra ca avem o mentalitate care ar presupune din start ca daca iesi in acest "spatiu" automat nu furi, nu faci bisnita, muncesti, etc. Iar pe de alta parte, ei ar avea in baza de date internationala pe toti jnapanii care azi isi spala cazierele cu bani grei (adicatalea, CORUPTIE !). Si pt. tine si cei ca tine de mai sus : documentati-va cu ce se maninca Schenghen-ul ! Aia cu buletinu' la granita e doar in mintea papagalilor gen vanghelie-goagal ! Te intreb pe tine si pe altii la fel de smecheri, apropo de imaginea de care e de vina pisica : ce s-a mai intimplat cu j'da miile de vamesi arestati nitel timp in urma ? Cam cum da asta la imagine ? Chiar vi se pare ca astia din spatiu' sint prosti si cred in hei-rup-ul pe care vrea conducerea sa-l prezinte ca "uite, nene, ca am facut ce ne-ati cerut, de ce nu ne primiti ?" ? Ne-a mers o data cu intrarea in UE, au inchis un ochi, s-au fript si acum nu prea le mai convine sa dea de mincare la toti jegosii de sub poduri si ghetouri veniti la cersit in numele drepturilor omului ! Si, contrar refularilor multor ratati de pe forum care nu au fost in stare sa plece din Romania, LA MUNCA, pentru ca "acasa" le merge mai bine cu gainarii, imaginea romanilor din strainatate (a celor multi care muncesc cu adevarat si care nu "se vad" in presa straina ) mai capata inca o pata !
   • -5 (5 voturi)    
    Ete flioshc. (Joi, 22 septembrie 2011, 17:21)

    Holenderu zburator [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

    O iau incet ca sa tzii pasu. Eu lucrez in alta tzara EU decat Romania. Primesc lovele si n-am permis de munca pen'ca sant cetatzean. Colegii de munca sant localnici si cam retarzi.
    Ce sa-tzi mai zic? Nu muncesc mai mult decat localnicii pen'ca localnicii sant o adunatura de drogatzi, zdrentze si pushi pe tras in piept dar sant perfect antrenat in a le face fatza. Sant la contract, si ii storc de lovele fiindca i-am facut pe fraieri sa ma recruteze in Romania si nu aici. Sant foarte agresiv cand vine vorba de cea mai mica atingere a drepturilor mele si asta am invatzat-o de la iei. Sant extrem de buni la luat dar sant carpe-n cour la dat. Si io ca iei, ca doar de la iei am invatzat. Cand lu shefu meu nu-i mai place de mine i-am dat un flit intre ochi si am luat presiune la cazane, ca lumea-i mare. 360euro/zi sant prea putzini bishtari sa ma determine sa stau sa ma lupt cu proshtii. Prostu are timp, io nu. Mi se rupe daca aia shtiu unde-i tzara mea de origine, sant atat de terminatzi, multzi dintre iei, incat nu sant in stare sa-si citeasca propria carte de identitate. Personal cred ca poa sa-si bage Schengenu in coor.
    PS: In fatza casei am doua locuri de parcare, unu-n garaj si unu-n fatza garajului. Pe ala de la strada parcheaza un roman, ca ashea vreau io. Daca vad o mashina necunoscuta atunci in secunda doi am incins telefoanele de la sectzia de militzie, Ca ashea am invatzat de la iei.

    Dank u
    • +2 (2 voturi)    
     gud for iu (Joi, 22 septembrie 2011, 18:02)

     Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui Holenderu zburator

     stimate vliegender,
     m-ai speriat putin ca mi-ai copiat mesajul ca incepe la fel. Ok, doar te-ai inspirat doar, probabil instinctul a venit cu cetatenia neerlandeza.

     Bravo tie ca te-ai orientat si ti se rupe-n paispe de origini, probabil ca aveau ceva bacterii in cazul tau. Ale mele nu. Eu am ramas cu cetatenia romana si nu planific sa renunt doar ca sint astia terminati si asa cum zici nu stiu pe ce lume sint. Cind am chef imi iau pisica si ma intorc in "tiganie". Tu ?

     Ok, ar ui cul ? Succes cu distrusu de sef si cu locurile de parcare mai ales pazeste-le bine. Daca ne dau astia drumu in Schengen pina la urma ?

     pa

     PS. ai grija ca la 360/zi te fac aia de blana. Unul adevarat are cel putin 90 pe ora dar am intilnit si 300.
     • -4 (4 voturi)    
      Ntz, nu ie bine... (Joi, 22 septembrie 2011, 19:26)

      Holenderu zburator [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

      Ai intzeles un drak. Nu mi se rupe de origini, astfel incat in '92 am cerut si primit cetatzenia romana. Mi se cuvenea de drept.
      Si io, cand ma voi satura de dezaxatzi si poponari, ma-ntorc in tziganie. Pat problem.


      PS: la 360euroi/zi ma cauta de oo, nu ma fac la blana. Zei ar far from biing za sharpest knife in za drouar.
      Cat despre aia care au 300 euroi pe ora, nu shtiu ce informatzii ai tu, da singurii care se apropie de suma asta sant cershetorii din gara de la Hamster(dam).
   • -2 (2 voturi)    
    explicatie pentru musiu gheorghita (Joi, 22 septembrie 2011, 19:59)

    lumina lui gheorghita [anonim] i-a raspuns lui Gheorghe

    De ce ai impresia ca esti destept doar pentru ca lucrezi afara ? ( aroganta, convingere ca emanatiile
    filozofice ce-ti apartin sunt greu de urmarit..)
    Vei fi apreciat si leafa-ti va fi cu atit mai mare cu cit vei fi mai greu de inlocuit in locul de munca pe care-l ocupi ; indiferent daca esti roman , bulgar sau ce mai poti fi...chiar francez...Asta-i o regula de baza a economiei de tip capitalist, asa cum zici tu ca e acolo...Dar daca erai atit de bun te-ai fi descurcat si in Romania ; de asta ar trebui sa-i apreciezi pe cei ce-au ramas in tara : se descurca bine acolo de unde tu ai fugit...fiindca n-ai putut..
    • -1 (1 vot)    
     Lucreaza ”afara” , adica pe camp, la Chitila (Joi, 22 septembrie 2011, 20:31)

     Porumbelul Pacii [anonim] i-a raspuns lui lumina lui gheorghita

     Asadar
     si outdoor
     si afara din Bucuresti.
     *
     Cand nu posteaza ,
     se filmeaza pe you tube
     pe o saltea jegoasa pe care a imprastiat zece xeroxuri color ale unei hartii de 500 de euro luate cu 1 leu din obor.
     Sau in Maserati-ul primarului PDList
     care pe langa ce a strans cand era lautar ,a avut bafta de neshte fonduri europene.
     Pentru o tzucomicina Gh cel laudaros
     sterge zilnic masina bulibasei chestie care i-a indus si obsesia cu prafurile.
    • +1 (3 voturi)    
     Stiu eu, stiu eu ! (Joi, 22 septembrie 2011, 20:38)

     zit [anonim] i-a raspuns lui lumina lui gheorghita

     Pentru ca, citez : "Vei fi apreciat si leafa-ti va fi cu atit mai mare cu cit vei fi mai greu de inlocuit in locul de munca pe care-l ocupi ; indiferent daca esti roman , bulgar sau ce mai poti fi...chiar francez...Asta-i o regula de baza a economiei de tip capitalist " ! Pai, matale, apropo de "emanatii filozofice" (ale tale sint altfel de "emanatii"...)ti se pare ca noi in Romania avem o economie DE TIP CAPITALIST ? Ti se pare ca RRom-inasii care vind in piete legumele luate cu japca de la adevaratii tarani producatori, sau luate de la en-gros-ul de legume si fructe si vindute cu de 3-4 ori pretul de achizitie, seamana cu investitori capitalisti ?? Amice, despre cei care au ajuns in strainatate, si muncesc corect si cu acte in regula, chiar nu se poate spune ca nu se descurca ! Tot respectul si pentru cei care muncesc acasa si ORIUNDE, dar nu cred ca esti in masura tu sa-i pui eticheta de "fugit din tara" ! Mai bine intreaba-te daca TU ti-ai gasi un loc de munca "afara" in care sa "te descurci" DOAR prin munca ! Si sa fii sigur ca el daca a ajuns, a ramas si munceste in continuare acolo unde e, nu a facut-o nici pe pile si nici ca era nepotu' nu stiu cui, asa cum e in economia capitalista de la noi din Romania !
   • 0 (0 voturi)    
    Dar cand l-ati votat , amandoi,pe marele... (Vineri, 23 septembrie 2011, 8:21)

    Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui Gheorghe

    ...Ilici, POLITICIAN, nu v-ati gandit ce o sa se intimple, cu tiganii , cu minerii...ha,ha,ha...
  • +6 (6 voturi)    
   cetatene Kane (Joi, 22 septembrie 2011, 16:12)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui Paul

   Le foloseste transportatorilor care nu mai trebuie sa stea in vama.
   Foloseste Romaniei pentru ca desfiinteaza practic punctele vamale cu Ungaria si Bulgaria - asta inseamna mai putini bani de la buget.
   E util pentru cei care practica micul trafic de frontiera in cele 2 tari amintite.
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Joi, 22 septembrie 2011, 17:42)

    Paul [anonim] i-a raspuns lui Ionut

    Asta cu tranzitul de marfuri dinspre Romania da, mi-a scapat. Ai dreptate, pentru ei e important. Dar parca totusi prea e sfarsitul lumii ca nu ne primesc craii apuseni in acest club elitist...
  • +2 (2 voturi)    
   simplu (Joi, 22 septembrie 2011, 16:29)

   daniel [anonim] i-a raspuns lui Paul

   In cazul meu conteaza, avand in vedere ca sunt foarte aproape de granita cu Ungaria, obisnuiesc sa merg in weekend cu bicicleta prin Ungaria.Cine a fost stie de ce..In momentul de fata trebuei musai sa ies pe la Cenad, Turnu sau Varsand, la fel si la intoarcere.Eh uite ca eu vreau sa trec in Ungaria pe camp sau pe unde am chef, din pacate din cauza astora cu lalelele, pot sa-mi pun pofta in cui.
   Sa nu mai vorbim de toate satele din zona frontierei..
  • 0 (0 voturi)    
   shenghen?! (Joi, 22 septembrie 2011, 20:22)

   mark [anonim] i-a raspuns lui Paul

   In mod obisnuit tiru care iese pe la unguri mai da de o bere la romani si la unguri.Lipsa acestor beri ar afecta putin satele de pe granita.In al doilea rand cu shenghenu risti sa patesti ca mine care ma credeam in hungarica si de fapt eram in slovenia ca autostrada era la fel si pierdusem din vedere semnele care nu ieseau cu nimic in evidenta.Daca mergi cu aviounu sunt coridoare diferite pe care le incurci cand te urci putin beut.Cat priveste tratamentu personal reclamat de oamenii muncii de pe plaiuri shenghenene le spun acelasi lucru care le spun la inflamatii de patriotism cu hargita -covasna.Oriunde in lume cand ai ceva de dat adica turism , marfa de vandut ieftin sau de cumparat scump , toti te perie pe grade.Daca ceri , loc de munca , vrei sa vinzi scum sau sa cumperi spre gratis toti te flituiesc.E valabil si la shenghen si la har-cov si la Moscova ca m-am preumblat si pe acolo.Baieti cand intindeti mana la loc de munca asta e , ia duceti-va ca turisti cu francu in buzunar sau ca businemani sa vedeti ce va pupa pisica....
  • 0 (0 voturi)    
   Nu trebuie sa prezinti... (Vineri, 23 septembrie 2011, 8:12)

   Costin1968 [utilizator] i-a raspuns lui Paul

   ...neaparat Pasaportul, este suficient si un Cardul de Identitate romanesc, CI suficient si pt tari non-UE precum : Serbia, Croatia, FRY a Macedoniei, Muntenegru...si altele
 • +3 (7 voturi)    
  Pana se va preciza data, controale vamale la sange (Joi, 22 septembrie 2011, 15:58)

  zexe [anonim]

  Am informatii ca olandezii, inainte sa intre in Romania, inghit o cantitate considerabila de bulbi si seminte de flori. Rog autoritatile sa treaca la controale cu mult mai serioase, pentru ca nu vreau sa risc sa fiu infectat de bulbii olandezi.
 • +1 (7 voturi)    
  ce legatura are asta cu partidele politice ? (Joi, 22 septembrie 2011, 16:00)

  stef04 [utilizator]

  Si, in general, de ce draq se politizeaza imediat discutiile de catre postaci ? De ce admini nu scot mesajele cu continut pronuntat politic ? In definitiv, murdarirea subiectelor prin alaturarea lor cu numele celor 3 sau 4 partide importante este facuta de persoane platite... nu pot adminii sa elimine comentariile in care apar initialele acestor 3-4 partide ?
  • +3 (5 voturi)    
   @stef04 (Joi, 22 septembrie 2011, 16:52)

   postac [anonim] i-a raspuns lui stef04

   simplu...datorita intamplarii ca traim intr-o tara in care libertatea de expresie este libera...nu e nimic din deciziile referitoare la Schengen care sa nu tina si de politica tarilor in discutie...admin....te rog elimina comentariul meu....fa-l fericit pe stef04 care doreste sa traiasca intr-un mediu cenzurat...:))))))
   esti naiv amice stef04...cu cei ca tine se castiga alegerile la fiecare 4 ani...wake up ....inca mai ai timp...:)))
 • +9 (13 voturi)    
  uite un postac "sincer" (Joi, 22 septembrie 2011, 16:15)

  uluit [utilizator]

  Ti-am dat un minus si nu sunt PDL-ist (sic).
  Ai primit un vot negativ pentru comentariul mincinos si manipulator prin care incerci sa canalizezi atentia catre un singur partid.

  Daca vrei sa fi corect cu tine insuti, atunci ia si analizeaza fraza asta:
  "Inspectori de la Bruxelles spun ca ambele tari sunt din punct de vedere tehnic gata sa adere la spatiu"

  Asa-i ca-i greu sa recunosti ca, specialistii de la Bruxelles au apreciat pozitiv efortul depus de executiv?

  Pe olandezi si finlandezi i-au speriat "maneliti-PSD-isti" ca tine!
  Schimba canalu de pe "HAntene mancatziash". (ca sa vorbesc pe limba ta)
  • -2 (6 voturi)    
   @uluit (Joi, 22 septembrie 2011, 16:58)

   postac [anonim] i-a raspuns lui uluit

   revina din uluiala...faci aceleasi confuzii ca rovix00 cel cu pene de mai sus...executivul pe care il aperi ar fi trebuit sa duca si munca de lamurire si sa asculte motivele celor care nu sunt de acord cu intrarea noastra...nu e destul sa-ti faci temele ci trebuie sa le si sustii ...si nu e nimic manipulator sau mincinos in ce spun....e doar adevarul versus dezinteresul si amatorismul executivului....nu mai arunca vorbe mari in vant....esti distractiv amice...si superficial
   • +3 (7 voturi)    
    hei (Joi, 22 septembrie 2011, 17:34)

    gigel de luxembourg [utilizator] i-a raspuns lui postac

    ce munca sa duca ma? au facut ceea ce trebuia facut. cu exceptia celor doua tari (finlanda a aparaut ca sa nu fie olanda singura) toate celelalte tari nu au nimic cu intrarea noastra in schengen. polonia chiar a tras de urechi cele doua tari care se opun, prin declaratiile sale. asadar, care e vina guvernului actual? aud?
    • -2 (4 voturi)    
     ma (Joi, 22 septembrie 2011, 18:05)

     adonis84 [utilizator] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     si ba. Limbajul vostru spune multe.
    • -2 (2 voturi)    
     @gigel (Joi, 22 septembrie 2011, 20:47)

     postac [anonim] i-a raspuns lui gigel de luxembourg

     Multumesc pentru urari si apelative ...iti doresc identic .....cauta sa afli de ce se opun Olanda si Finlanda ...pina atunci iti meriti soarta...marea problema cu cei ca tine este ca sunteti suficienti si le stiti pe toate... e ceva fantastic....
 • -4 (8 voturi)    
  Schengen (Joi, 22 septembrie 2011, 16:15)

  daniel [anonim]

  Asta ar putea avea loc ...aderarea ...cam la pastele cailor.....poate si peste o luna sau peste 100 de ani.....nu cred ca mai are rost sa batem la o usa deja inchisa.....ar insemna sa ne injosim prea mult...si asa din cauza lui Basescu -politicianul sef.-...ne-am facut de ras in toata Europa...Schengen e un capitol inchis dragii mei...ne-au tras teapa la bani...la utilaje ...la tot..si in plus vom intra si in alte scheme pe care acum nu le stim ...asta pana cand nu o sa mai avem o tara ,,...si vom ramane doar cu limba romana ...singurul lucru care nu vor putea sa ni-l ia vreodata.....
 • -1 (1 vot)    
  acum (Joi, 22 septembrie 2011, 16:29)

  marcel [anonim]

  Acum abia incep negocierile!
 • +9 (9 voturi)    
  hai sa fim seriosi, chiar meritam sa fim acolo!!! (Joi, 22 septembrie 2011, 16:34)

  senghenatu [anonim]

  1. Conditii de aderare NATO: restructurarea armatei - de la 340000 la 90000 de militari, apoi inzestrare, echipare... . Rezultatul: armata are buget de colaps, dotare zero barat, nr. de militari in scadere... Avantaje: suntem intr-o Alianta militara si atat!
  Dezavantaje: de tot felul! Au fost dati afara militari de cariera fara noima, ofiteri ingineri, aviatori, marinari. Pierderi intelectuale enorme. Acei oameni nu au mai fost integrati in societate. Vorbe in vant!
  2. Conditii de aderare UE: economie pe profit, inflatie controlata, curs euro-leu stabil, infrastructura de calitate, sanatate de calitate, servicii etc. Rezultatul: economia e in colaps, inflatia nu poate fi controlata, cursul euro-leu e fragil, sanatatea este sub zero barat, serviciile inexistente, invatamantul e spre desfiintare...
  Avantaje: piata muncii a luat amploare si acum oricine poate pleca la munca, dincolo!
  Dezavantaje: piata de produse a fost impanzita de afaceristi dubiosi, care duc profitul dincolo, aici ramane praful...
  3. Conditii de aderare Shenghen: control vamal strict (ha-ha!!!!), granite sigure, traficul marfurilor monitorizat...
  Rezultatul: zero!
  Avantaje: zero!
  Dezavantaje: suntem marginalizati tacit cam de toata UE! Nu o spun ei in gura mare, dar nu am vazut un front comun in luarea apararii tarii noastre.
  Cat despre clasa politica, un si mai mare zero! Jalnici de groaznici!
  Eu as da vina pe aia 4 milioane de comunisti! Ar trebui arestati!
  • 0 (0 voturi)    
   ... (Joi, 22 septembrie 2011, 18:13)

   adonis84 [utilizator] i-a raspuns lui senghenatu

   cata dreptate ai... Sa se deschida granita cu Moldova, si cu cine se mai poate si ne intereseaza.
  • 0 (0 voturi)    
   cam ai halucinatii (Vineri, 23 septembrie 2011, 8:09)

   radub [anonim] i-a raspuns lui senghenatu

   sau nu esti capabili de comparatie stimabile.
   Uite de pilda Polonia : a urmat acelasi curs de integrare, ca si Romania, poate ceva mai devreme, la ora actuala este una dintre singurele state EU care au trecut prin criza avand excedent la buget si un rating in permanenta inbunatatire.
   Cu alte cuvinte : daca ne merge rau, NOI suntem de vina si nu altii ! Noi toti !
 • -3 (7 voturi)    
  @ddd (Joi, 22 septembrie 2011, 16:47)

  postac [anonim]

  ti se pare...nu ma leg de pdl...e o chestie de responsabilitate...si e chiar simpla...am votat ca cineva sa-si faca treaba pina la capat ...m-am saturat de explicatii de 2 bani gen " sunt altii vinovati"- ....adica sunt vinovati olandezii si finlandezii....brusc au aia din olanda ceva cu noi....e ciudat parca cum ni se intampla toate numai noua...te-ai interesat care sunt motivele pentru care nu suntem doriti de cele 2 tari in Schengen? ai vazut pe undeva prin presa noastra ce spun strainii aia ca nu le convine?
  esti la curent cu anumite motive peste care olandezii si finlandezii nu vor sa treaca cu vederea?...NU ...acum spune tu sincer ...cine e ala care muge...????
 • +2 (4 voturi)    
  @rovix00 (Joi, 22 septembrie 2011, 16:54)

  postac [anonim]

  confunzi...nu inspectorii sunt cei care hotarasc daca intram sau nu in Schengen...ei intocmesc un raport...cineva trebuia sa faca lobby la cei care hotarasc...trebuia sa initieze discutii cu oamenii aia...sa intelega ce ar trebui facut ca sa obtinem si votul lor....
  ai pene colorate nu-i asa rovix00?...:)))))
  • +1 (3 voturi)    
   micul troll (Joi, 22 septembrie 2011, 17:56)

   uluit [utilizator] i-a raspuns lui postac

   Bravo micule "troll". Am impresia ca te agiti pentru mai mult trafic :)

   Iti place sa ascunzi gunoiul sub pres? Sau problema rromilor veniti din Europa de Est iti este straina?

   Ingrijorarea cetatenilor statelor vest europene este legitima fata de cei care nu le respecta legile, iar asta duce uneori la o politica protectionista sau o reactie violenta impotriva sosirii unor romi din Europa Centrala si de Est.

   Ani de zile Franta s-a luptat cu repatrierea romilor in tara si plata unor sume de bani, numai pentru a nu-i mai avea pe cap.

   Marea problema este ca rromii nu vor sa se lase integrati intr-o societate anume, ei sunt nomazi. Manipularea cetatenilor din vest a avut un efect derect datorita termenului rrom creand confuzie pentru a face o analogie directa cu romanii.
   Aici trebuie diplomatia romaneasca sa lucrez mai mult, sa transmita un mesaj clar celor din vest, este o problema de PR. romii oricum au ajuns de multa vreme in vest cu sau fara libera circulatie.
   • -2 (2 voturi)    
    @uluit (Joi, 22 septembrie 2011, 20:39)

    postac [anonim] i-a raspuns lui uluit

    cei care nu le respecta legile sunt romani...nu rromi...daca ai fost atent la emisiunile alea televizate din Franta ,poanta era cu "salutul romanesc"....nu cu salutul rrom...greseala asta o fac multi ca tine...orice persoana de aici care merge afara si face prostii nu e nici tigan,nici sogor,nici rrom,nici mai stiu eu ce...e roman...pentru aia de acolo e roman...asta ar trebui sa intre in capul tuturor .....da' e prea mult pentru unii....din moment ce presedintele tarii are opinia ca aia nu fac legi sa pedepseasca infractorii trimisi de noi...de ce m-as astepta la raspunsuri normale pe forumeaua asta?....nu trebuie sa lucreze nici o diplomatie deloc....trebuie pusa o pedeapsa dubla pentru orice infractiune facuta pe teritoriul altui stat si interzicerea oricaror drepturi pe viata...iar condamnarea sa ii trimita la munca in folosul comunitatii....sa incerce salutul ala romanesc pe terenurile agricole de la noi care stau parloaga....
  • 0 (0 voturi)    
   sa se faca ... lobby (Joi, 22 septembrie 2011, 18:01)

   aristofan [anonim] i-a raspuns lui postac

   Ce trebuia sa mai vindem de data asta?
   • 0 (0 voturi)    
    @aristofan (Joi, 22 septembrie 2011, 20:56)

    postac [anonim] i-a raspuns lui aristofan

    doar un pic de timp...sa vindem timp si efort...doar atit...si sa intelegem ca atunci cand se aduna mai multi care iti spun ca ai o problema...si nici nu te lasa in curtea lor de bezmetic....te-apuci sa te uiti serios la tine si sa vezi ce probleme ai....iti rezolvi problemele ....si iti vezi de treaba....ce zici?
  • +1 (1 vot)    
   e cam greu cu tine... (Joi, 22 septembrie 2011, 18:15)

   uluit [utilizator] i-a raspuns lui postac

   Iti place sa ascunzi gunoiul sub pres? Sau problema rromilor veniti din Europa de Est iti este straina?

   Ingrijorarea cetatenilor statelor vest europene este legitima fata de cei care nu le respecta legile, iar asta duce uneori la o politica protectionista sau o reactie violenta impotriva sosirii unor romi din Europa Centrala si de Est.

   Ani de zile Franta s-a luptat cu repatrierea romilor in tara si plata unor sume de bani, numai pentru a nu-i mai avea pe cap.

   Marea problema este ca rromii nu vor sa se lase integrati intr-o societate anume, ei sunt nomazi. Manipularea cetatenilor din vest a avut un efect direct datorita termenului "rrom" creand confuzie pentru a face o analogie directa cu romanii de rand. Aici trebuie diplomatia romaneasca sa lucreze mai mult, sa transmita un mesaj clar celor din vest, este o problema de PR; romii oricum au ajuns de multa vreme in vest cu sau fara libera circulatie.
   • 0 (2 voturi)    
    @uluit (Joi, 22 septembrie 2011, 21:09)

    postac [anonim] i-a raspuns lui uluit

    adica brusc ....soarta noastra a romanilor depinde de cat de cuminti stau rromii pe unde merg prin Europa...esti hazliu...explicatiile tale nu stau in picioare....pentru italieni,olandezi,francezi si finlandezi....tiganii aia sunt romani...si romani vor fi in veci pentru ei....si vin din tara noastra ....iar pentru tine ar trebui sa insemne ca atunci cand Romania isi rezolva problemele cu infractorii din strainatate , va intra in Schengen de la sine....
 • +1 (3 voturi)    
  Inca una.. (Joi, 22 septembrie 2011, 16:58)

  halimiaticucuveaua [utilizator]

  Si pana la urma ce sa cautam noi acolo...
  Voi daca ati fi trait in olanda sunt convins ca v-ati opune daca ati auzii ca li se da liber la furat, la dat in cap, la violat in tara voastra nenorocitilor de balauri. Hai sa fim realisti...
  • 0 (0 voturi)    
   deci... (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:48)

   me [anonim] i-a raspuns lui halimiaticucuveaua

   1 - spatiul schengen inseamna incetarea controlului ;la vama... e vax albina... poti merge si acu in olanda linistit, sa te angajezi linistit si cu atat mai mult sa furi in liniste
   2 - nu se opun olandezii ci niste politicieni olandezi (in speranta de voturi in plus probabil)
 • 0 (2 voturi)    
  boicot (Joi, 22 septembrie 2011, 18:48)

  vlad [anonim]

  pana una alta imi retrag pensia de la ING (maine) si voi inceta sa consum orice bere de la heineken (heineken, Ciuc, Silva , Gosser, Golden Brau, Schlossgold, Desperados, Neumarkt)
  • +1 (3 voturi)    
   Domnule, dreptul Dvs. dar e cam stupid (Joi, 22 septembrie 2011, 18:54)

   Grammaticus [anonim] i-a raspuns lui vlad

   Mai bine am recunoaste ca AU DREPTATE
   • 0 (0 voturi)    
    nu se pune problema asa... (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:47)

    me [anonim] i-a raspuns lui Grammaticus

    ne-au promis ca daca facem niste lucruri ne primesc... le-am facut nu ne-au primit...
    se discrediteaza singuri...
    in stilul asta UE nu va mai rezista mult...
 • +1 (1 vot)    
  nl (Joi, 22 septembrie 2011, 19:32)

  adrian [anonim]

  Cred ca mai repede esti impuscat in Rotterdam sau Utrech decat in Bucuresti sau Constanta.

  Olanda are o problema imensa cu comuniatea araba/musulmana si nu sant ei cei mai in forma sa se opuna imigratiei cand populatia lor este peste 40% din asia america de sud africa de nord etc.

  Franta la fel.
 • -1 (1 vot)    
  Superioritatea cu care suntem priviti de inculti (Joi, 22 septembrie 2011, 20:11)

  Ioan [anonim]

  Superioritatea cu care suntem priviti de incultii din schengen, am simtit-o de cand eram copil. M-am nascut in Brasov si am copilarit pe strada Lunga la nr.117. In curte erau o familie de nemti(Klockner), o familie de sasi(Lurtz), o familie de maghiari(Gabor) si noi familia de romani cu radacini stravechi in tara Barsei. Vreau sa subliniez ca nu se puteau suferi unii pe altii, se dusmaneau cumplit, dar erau cei mai buni prieteni impotriva noastra, a romanilor. Am crescut cu handicapul ironiei la adresa tuturor romanilor a acestor venetici. De altfel parintii mei au hotarat sa-si schimbe domiciliul la Bucuresti pentru a ma feri de aceasta influenta. Pot sa va marturisesc insa ca acum cu aceasta respingere ma simt ca in copilarie, marginalizat si ridiculizat numai pentru ca sunt roman. Ar trebui ca autoritatile sa reclame aceasta discriminare la toate forurile internationale. In plus solicit mai multa fermitate impotriva maghiarilor din Harghita-Covasna care cu un tupeu incredibil incearca sa rupa aceasta regiune de tara. Noi romanii trebuie sa tratam cu aceiasi moneda si cu superioritate toti acesti veneticii exact asa cum suntem priviti si noi in strainatate. Sa uitam proverbiala ospitalitate romaneasca pentru ca nu o merita. Mai nou si macar bulgarii ne privesc acum de sus. Doamne unde o sa ajungem?...
  • 0 (2 voturi)    
   Esti un nimeni (Joi, 22 septembrie 2011, 22:29)

   un roman [utilizator] i-a raspuns lui Ioan

   care propavaduieste ura.
   daca vrei sa ajungi undeva ar trebui sa incepi sa te zbati sa faci ceva tu insuti si doar dupa aceea sa the astepti sa te respecte cineva.

   Respectul se castiga, nu se da de pomana.
   • 0 (0 voturi)    
    trebuie.... (Duminică, 25 septembrie 2011, 9:32)

    NE.. Respectatul [anonim] i-a raspuns lui un roman

    cumva sa ti cumperi respectul de care vorbesti... Sa fim seriosi.. de la cine ... de la Holland ...
 • +5 (5 voturi)    
  Copilasi galbeni de grasi... (Joi, 22 septembrie 2011, 20:31)

  eurobalauru [utilizator]

  nu are treaba aceasta istorie nci cu trasnportul, nici cu pisica plimbata la francezi si nici macar cu stima de sine a romanului. Are insa treaba cu PRIBCIPIILE ASUMATE!. Cand am intrat in UE am semnat niste contracte. Noi le-am respectat, de multe ori cu sacrificii si in mod cert cu pierderi in buzunarul fiecaruia, ca PIB-ul ala mai mic inglobeaza si presiunea importurilor unor produse mai usor de vandut din afara Romaniei inauntru decat invers. Altii, cand au vazut ca fraierii cumara mult si nu cer nimic, s-au obisnuit asa. Acum de ce sa mai respecte ei contractele, daca tot nu e nimeni sa le mute freza din loc? Lasa ba, tiganii aia o sa lase ciocu'mic si gata. De ce sa ne trezim noi ca vin aia sa munceasca pe bani de 3-4 ori mai putin aci, las ca merge si asa, le tragem o teapa de 1-2 ani si nu o sa aiba ce face. Despre asta e Shenghen, daca acum Romania nu ridica tonul la unison, redede si convingator, vom ramane mult timp "aia prostii din Est". Fraza e simpla: noi ne-am facut treaba, am strans dinc cur si ne-am facut-o, pe strict acest subiect acum e randul vostru! Altfel, data viitoare cand vor fi lucruri mai grele si mai importante, atitudinea va fi aceeasi.
  • 0 (0 voturi)    
   fainali (Vineri, 23 septembrie 2011, 8:50)

   Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui eurobalauru

   Hai c-a inteles unu pina la urma ceva.
   Bravo balaure, te pupa tatuca.
 • +2 (2 voturi)    
  subscriu (Vineri, 23 septembrie 2011, 4:04)

  amanda13 [utilizator]

  la comentariul ales de moderator. si eu sunt din zona Brasovului si am simtit aceeasi discriminare, aceeasi superioritate afisata de catre diversele minoritati fata de mine ca romanca.
  este trist, dar daca stau bine si ma gandesc, felul nostru umil de a fi, tendinta noastra de a trimite in derizoriu orice tip de patriotism, orice discutie serioasa pe teme de mentalitate, permanenta noastra autopersiflare si autocritica, in combinatie cu felul in care nu ne respectam valorile, ne-a adus in situatia asta. eu nu spun ca nu exista romani infractori, insa si aici in strainatate, romanii "normali" nu au un sentiment al apartenentei la o comunitate, se ascund, nu-si afirma identitatea... si uneori nici nu ai avea cum - cum poti sa te lauzi cu o tara in care nu poti trimite pe nimeni sa vada un castel cu adevarat restaurat, o sarmisegetusa, ceva? toate sunt in paragina...

  nu vom fi niciodata respectati pana ce nu vom invata sa ne respectam noi insine, sa ne promovam valorile si sa intelegem, fiecare dintre noi, ca suntem in mic imaginea tarii oriunde ne ducem
 • 0 (0 voturi)    
  un contra-exemplu (Vineri, 23 septembrie 2011, 6:56)

  Dan Costea [anonim]

  Un contra-exemplu: X si-a luat bilet, deci indeplineste in totalitate cerintele sa urce in autobuz. Totusi nu vrem ca X sa urce pentru ca pute ingrozitor a transpiratie; nu se spala.
 • 0 (0 voturi)    
  ce rost are... (Vineri, 23 septembrie 2011, 11:45)

  me [anonim]

  sa facem parte din UE, daca acest ue nu-si respecta promisiunile?!

  sunt de parere ca nu meritam sa fim in ue... dar ei ne-au primit...
  acum ne-au promis ca daca indeplinim x si y ne primesc in schengen... am indeplinit conditiile si nu ne-au primit...
  imi pare rau sa o spun dar UE incepe sa devina o gluma proasta...
  nu te poti considera o mare uniune si sa nu-ti indeplinesti promisiunile...
 • 0 (0 voturi)    
  S U E (Duminică, 25 septembrie 2011, 9:49)

  Refuzatu [anonim]

  Alt exemplu..... USA este compusa din 50 state, fiecare cu guvernul propriu si legi locale conduse si unite de Feds din Washington DC, Bun, pana aici toate bune, Un taran texan ( cowboy ) pute a baliga si vrea sa treaca in Arizona sau California si nu i este permis, cu toate ca este American, pe motiv ca PUTE a baliga texana. Acest cawboy se simte discriminat pentru acest motiv si da autoritatile respective in judecata pentru discriminare, ... cine credeti ca va castiga cazul....
  Alo... voi astia din guvernul raman... ce asteptati...
  Ori e UE ori nu e.... Incercati si ve ti vedea,.... dar de e de munca voi nu santeti obisnuiti cu ea.
  Treaba cu tiganii si coruptia, nu prea tin ca argumente pentru Olandezi sau Finlandezi, fiindca tarilor lor sant pline de colorati si corupti, ca si la noi, da ti i in judecata sa suporte toate costurile de inplementare a aderarii, celora care au votat impotriva si sa vedem daca isi mai sustin Veto ul,.... fiti siguri ca le inmuiati muianele, dar totul este sa vreti. Hai bafta.... si vorbim dupa ce faceti ceva constructiv.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by