​Primul ministru al Regatului Belgiei, Yves Leterme, considera ca Romania a indeplinit toate conditiile pentru aderarea la spatiul Schengen. "Desigur, noi vom avea o abordare de apreciere in ceea ce priveste candidatura Romaniei la spatiul Schengen. Romania a indeplinit toate conditiile si criteriile de a adera", a declarat Yves Leterme cu ocazia unei intalniri cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria.

Presedintia poloneza a UE ar urma sa amane, joi, in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa, anunta Mediafax, citand surse europene. Agerpres scrie, citand editia de joi a European Voice, ca diplomatii polonezi s-ar afla in cautarea unui compromis de ultim moment. Si RFI Romania anunta ca decizia privind aderarea celor doua tari va fi, cel mai probabil, amanata, in lipsa unui consens.

Sursele europene citate sustin ca presedintia poloneza poate, din punct de vedere procedural, sa ceara organizarea unui "tur de masa" - procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen. Presedintia poloneza ar urma sa faca acest lucru joi, iar in cazul foarte probabil in care nu se va ajunge la un consens (in conditiile opozitiei Olandei si Finlandei), presedintia poloneza a UE va cere ca subiectul sa nu fie supus votului, ci sa se limiteze la o dezbatere, pentru a fi evitata o decizie negativa.