Rezultatele partiale ale analizelor efectuate pe bulbii de flori proveniti din Olanda arata ca nu au fost gasiti agenti daunatori care sa impuna carantina, a declarat, joi, pentru Agerpres, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara: "Avem la aceasta ora rezultatele pentru sase probe, dar deocamdata acestea sunt incomplete. Acestea arata ca, sub aspectul carantinei, nu au fost gasiti agenti daunatori. Analizeze se vor efectua in continuare, dar sub aspectul agentilor fito-patologici".

Potrivit informatiilor oficiale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), de vineri, de cand a inceput operatiunea de control a camioanelor cu flori olandeze si pana joi dimineata, 31 de tiruri incarcate cu flori si produse horticole cu origine olandeze au cerut sa intre in tara. Dintre acestea, 25 asteapta la granita dupa ce li s-au prelevat probe, 2 au fost confiscate pentru ca nu avea toate actele in regula si 4 camioane au ales sa se reintoarca la furnizor.

Agentia Nationala Fitosanitara, aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, a prelevat probe din marfurile transportate pentru ca acestea sa fie analizate in laboratoarele de specialitate.

Eurodeputatul socialist olandez Thijs Berman a invocat, marti, un "razboi al lalelelor" declansat de Romania ca reactie la refuzul Olandei de a accepta fie si o aderare partiala a tarii noastre la spatiul Schengen.

Comisia Europeana este la curent cu informatiile privind blocarea in vamile romanesti a transporturilor de flori, bulbi si seminte provenind din Olanda si va verifica respectivele informatii, a declarat luni Frederic Vincent, purtator de cuvant al comisarului european pentru sanatate publica, John Dalli.