Vlad Filat, premierul Republicii Moldova, a anuntat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca astazi s-a convenit reluarea discutiilor oficiale in format 5+2 privind Transnistria, discutii stopate in 2006. Reamintim ca la Moscova a avut loc in cursul diminetii de joi o runda de consultari informale privind conflictul transnistrean, consultari la care s-a convenit deci reluarea oficiala a negocierilor sistate din 2006, in formatul Moldova, Rusia, Transnistria, Ucraina si OSCE, plus UE si SUA ca observatori.

Vlad FilatFoto: HotNews.ro
  • Ramaneti pe HotNews.ro pentru a vedea in cursul zilei un interviu mai amplu cu Vlad Filat

Iata principalele declaratii ale premierului Moldovei:

  • Astazi la Moscova avem acest rezultat pozitiv. A fost facut anuntul ca negocierile oficiale reincep dupa o perioada foarte lunga. Din 2006 n-au mai avut loc negocieri.
  • Noi suntem pregatiti sa facem fata acestor negocieri. Agenda noastra este etapizata in timp, pe domenii
  • Cred ca este o noua etapa net superioara fata de ceea ce a fost pana acum si este o victorie inconstestabila a tuturor participantilor in acest proces complicat.
  • Pe parcursul acestor doi ani de zile am depus eforturi si sunt foarte recunoscator diplomatiei moldovenesti
  • Au fost eforturi mai ales pentru internationalizarea discutiilor
  • Am reusit sa ridicam discutiile la nivelul celor care iau deciziilor, nu la cel de experti sau la cei care aplica deciziile
  • Eu cu Smirnov m-am intalnit de patru ori. Nu au fost intalniri usoare sau confortabile. Nu este usor sa mergi in propria tara printre masini blindate. Dar, am mai spus asta, sunt gata sa ma duc si pe Luna daca acest lucru ajuta la solutionarea conflictului si la reintegrarea tarii, la reintegrarea oamenilor.

Informatii de context despre conflictul transnistrean:

- Delegatia Republicii Moldova la discutiile informale din Moscova a fost condusa de vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov

- Pe 2 septembrie 1990 a fost proclamata Republica Moldoveneasca Nistreana. La 25 august 1991, sovietul suprem al RMN a adoptat declaratia de independenta a noii republici. Pe 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, al carei teritoriu cuprindea si raioanele din stanga Nistrului. Parlamentul moldovenesc a cerut guvernului URSS "sa inceapa negocierile cu guvernul moldovenesc cu privire la ocupatia ilegala a Republicii Moldova si retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul moldovenesc".

- Dupa ce Moldova a primit statul de membru al ONU (2 martie 1992), presedintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o interventie militara impotriva fortelor rebele care atacasera posturi de politie loiale Chisinaului de pe malul estic al Nistrului. Rebelii, ajutati de trupele sovietice, si-au consolidat controlul peste cea mai mare parte din zona disputata.

- La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de incetare a focului.

- Chiar si dupa incetarea focului, Rusia a continuat sa ofere regimului separatist sprijin militar, politic si economic.

- In Transnistria stationeaza si acum trupe ale Armatei a 14-a ruse, in ciuda obligatiilor asumate de Rusia la summit-urile OSCE din 1999 si 2001.(informatii Wikipedia si surse oficiale din Republica Moldova)

- Negocierile in format '5+2' au fost intrerupte in februarie 2006, la cateva luni dupa initierea lor