Presedintia poloneza a UE ar urma sa amane, joi, in Consiliul Justitie si Afaceri Interne, votul privind eventuala aderare a Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre, evitand astfel o decizie negativa, anunta Mediafax, citand surse europene.Agerpres scrie, citand editia de joi a European Voice, ca diplomatii polonezi s-ar afla in cautarea unui compromis de ultim moment. Si RFI Romania anunta ca decizia privind aderarea celor doua tari va fi, cel mai probabil, amanata, in lipsa unui consens.

Sursele europene citate sustin ca presedintia poloneza poate, din punct de vedere procedural, sa ceara organizarea unui "tur de masa" - procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen. Presedintia poloneza ar urma sa faca acest lucru joi, iar in cazul foarte probabil in care nu se va ajunge la un consens (in conditiile opozitiei Olandei si Finlandei), presedintia poloneza a UE va cere ca subiectul sa nu fie supus votului, ci sa se limiteze la o dezbatere, pentru a fi evitata o decizie negativa.

Conform acestora, presedintia poloneza nu va risca un eventual vot negativ deoarece in acest caz s-ar pune problema reluarii unei parti semnificative a procedurii juridice cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European.

Sursele citate au mai spus ca, daca joi nu va avea loc un vot, subiectul aderarii va fi introdus pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie . Procedural, introducerea pe ordinea de zi se poate cere inclusiv in ziua Consiliului de catre oricare dintre statele interesate - in acest caz Romania sau Bulgaria - sau de presedintia poloneza.

Potrivit scenariului prezentat de RFI Romania, presedintia poloneza a Uniunii Europene ar urma sa prezinte, pentru inceput, un text care prevede ca aderarea Romaniei si a Bulgariei se va petrece in doua etape. Prima va avea loc la sfarsitul lunii octombrie, cu frontierele maritime si aeriene. Decizia privind a doua etapa, cea a frontierelor terestre, urmeaza sa fie luata anul viitor. La cererea Frantei, textul mai arata ca decizia privind a doua etapa, integrarea frontierelor terestre, va fi luata abia in 2012. Aderarea definitiva a celor doua state la spatiul Schengen va fi aprobata de ministrii de interne europeni "nu mai tarziu de 31 iulie 2012", se arata in text.

In dezbaterea din cadrul reuniunii ministeriale, finlandezii si olandezii vor refuza probabil acest compromis.

In lipsa unui consens, presedintia poloneza ar urma sa renunte sa supuna la vot textul, deoarece este nevoie de unanimitate pentru ca el sa fie adoptat. La sfarsitul sedintei, se va anunta ca nu s-a luat o decizie inca in privinta extinderii spatiului Schengen, presedintia poloneza urmand sa anunte de asemenea daca si cand va repune subiectul pe agenda Uniunii Europene.

Presa internationala de joi scrie ca Romania si Bulgaria, care au aderat la UE in 2007, au sperat sa obtina permisiunea de a adera, in martie, la Schengen - un spatiu al calatoriei fara pasaport, ce include 400 de milioane de persoane din 22 de state din UE, plus Islanda, Norvegia si Elvetia si numit dupa localitatea din Luxemburg unde s-a semnat tratatul in 1985. Cererea celor doua tari de intrare rapida in Schengen a fost insa obstructionata, in contextul in care tari vest-europene bogate se confrunta cu probleme economice majore, ingrijorarea privind un aflux de refugiati din Africa de Nord, marcata de tulburari, si uneori cu reactia violenta impotriva sosirii unor romi din Europa Centrala si de Est.

Inspectori de la Bruxelles spun ca ambele tari sunt din punct de vedere tehnic gata sa adere la spatiu, iar Parlamentul European le-a acordat un sprijin puternic.

Franta si-a atenuat pozitia, iar acum a propus ca celor doi candidati sa li se acorde o intrare in doua etape in Schengen - permitand calatoria fara pasaport prin aeroporturile lor, anul acesta, cu perspectiva deschiderii frontierelor lor terestre in 2012. Unii analisti spun ca Germania si tari sceptice ca Suedia, Danemarca si Finlanda ar putea accepta acest compromis, dar Olanda l-a respins categoric - si nicio tara nu poate adera la spatiul Schengen fara aprobarea tuturor membrilor actuali.