Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a amendat compania care administreaza clubul de noapte Heaven din Timisoara pentru ca a interzis unei timisorence imobilizate intr-un scaun cu rotile sa intre in incinta clubului. In apararea lor, reprezentantii clubului au sustinut in fata colegiului CNCD ca vinovat pentru incident este un agent de paza. CNCD a decis insa ca administratorul clubului este vinovat pentru incalcarea legislatiei in domeniul combaterii discriminarii si a amendat clubul cu 5000 de lei.

In decizia CNCD sunt consemnate relatarile Laviniei Rausch, cea careia i-a fost interzis accesul in clubul de noapte Heaven din Timisoara. Lavinia Rausch le-a spus reprezentantilor CNCD ca in doua situatii separate nu a fost lasata sa intre in club de catre un agent de paza, de fiecare data motivul fiind faptul ca era in scaun cu rotile. Iata ce se consemneaza in documentele CNCD:

  • "In memoriul înregistrat cu nr. 3840/27.06.2011, petenta, suferind de un handicap locomotor si imobilizata într-un scaun cu rotile, a sustinut ca în data de 11.06.2011, la invitatia unei prietene, a iesit împreuna cu sotul sau în clubul Heaven din Timisoara.
  • Petenta a relatat ca la intrare, agentul de paza s-a uitat lung la ea spunandu-i ca sotul sau si prietena sa pot intra în club, iar ea nu, pentru ca era într-un scaun cu rotile, iar clubul era foarte aglomerat. Petenta s-a aratat deranjata de atitudinea agentului de paza, avand în vedere ca în timp ce vorbeau, au intrat pe langa ei cateva zeci de persoane. Petenta a precizat ca motivul pentru care nu a fost lasata în club ar fi fost faptul ca ar crea disconfort clientilor". (sursa: decizia CNCD)

Potrivit relatarii inserate in decizia CNCD in data de 16.06.2011, Lavinia Rauch a revenit la acelasi club si din nou i s-a refuzat accesul.

Citeste mai jos decizia CNCD

Hotarare 2A_ Timisoara2

Potrivit CNCD, managerul clubului a afirmat in apararea sa ca in realitate clubul nu este responsabil pentru incident deoarece Laviniei Rauch i-a fost interzis accesul de catre un agent de paza si nu de catre un reprezentant al clubului.

  • Reclamata (clubul Heaven n.red.) considera ca nu poate raspunde pentru prejudiciul moral adus petentei (Lavinia Rausch n.red.), cata vreme ei nu i-a fost interzis accesul de catre un reprezentant al societatii, ci de catre un angajat al firmei de paza cu care a fost încheiat un contract de prestari servicii, care în niciun caz nu poate avea o atare calitate. In acest sens, reclamata arata ca în seara de 11.06. petenta nu a asteptat sa discute cu managerul clubului, preferand sa plece.” (sursa: decizia CNCD)

In final, CNCD a decis ca in acest caz s-a comis o incalcare a legislatiei in domeniul combaterii discriminarii. “Colegiul director retine ca petentei i-a fost refuzat accesul în clubul reclamat în seara zilei de 11.06.2011 si în seara zilei de 16.06.2011, din cauza faptului ca sufera de un handiap locomotor, fiind imobilizata într-un scaun cu rotile.”, se mentioneaza in decizia CNCD. Potrivit CNCD “faptele sesizate constituie discriminare si se aplica sanctiunea administrativa a amenzii contraventionale în cumul total de 5000 LEI”. Decizia CNCD nu este una definitiva si poate fi atacata in instanta.