Ministrul olandez al Imigratiei, Gerd Leers, considera ca blocarea transporturilor de flori din Olanda in vamile romanesti este un motiv in plus pentru mentinerea Romaniei in afara spatiului Schengen, relateaza publicatia AD, citata de Radio Netherlands Worldwide in pagina electronica.

"Disputa dintre Olanda si Romania a devenit rapid cunoscuta ca Razboiul Lalelelor", potrivit publicatiei citate.

Aceasta aminteste de faptul ca autoritatile romane se tem de o "bacterie periculoasa" si verifica orele de lucru si defectiunile tehnice ale camioanelor, ceea ce nu reprezinta o practica normala.

Intre timp, ambasada Romaniei a refuzat sa comenteze.

Este citat si ministrul roman de externe Teodor Baconschi, care a afirmat ca "Olanda isi permite sa fie captiv in agenda politica anti-europeana si anti-imigratie al unui partid extremist", referindu-se la Partidul Libertatii.

AD scrie ca nu este clara legatura dintre cele doua chestiuni. In timp ce disputa continua pentru a patra zi, florile incep sa se ofileasca, iar blocada a costat sectorul horticulturii 100.000 de euro.

Citeste mai multe:

Scandalul Schengen vs. lalele: Firmele olandeze care exporta seminte de flori in Romania si-au "exprimat ingrijorarea" la Ambasada Olandei / Doi europarlamentari olandezi vorbesc de "santaj"

Inca doua tiruri cu flori si plante, unul din Ungaria si altul din Olanda, s-au prezentat la granita in ultimele 24 de ore. Transportul olandez, blocat in vama

Olanda a decis sa blocheze aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Extinderea Spatiului Schengen, posibila doar daca exista unanimitate