Presedintele Traian Basescu a ironizat, marti seara, telegrama Wikileaks potrivit careia ar fi vorbit, in 2008, despre implicarea directa a Romaniei intr-un conflict cu Federatia Rusa, afirmand ca, la acel moment, tara noastra "dispunea de cateva baterii de prastii cu raza lunga de actiune si era gata sa declare razboi".

"Sa stiti ca, in 2008, Romania dispunea de cateva baterii de prastii cu raza lunga de actiune si era gata sa declare razboi. Si acum avem vreo doua prastii in plus", a glumit Basescu cu presa, la finalul ceremoniei de investitura in functia de ministru al Afacerilor Europene a lui Leonard Orban, potrivit Agerpres.

Potrivit unei telegrame Wikileaks prezentate initial de blogul cablegatesearch.net si dezvoltata ulterior de publicatia Gandul, Presedintele Traian Basescu l-a intrebat pe senatorul american Richard Lugar, intr-o intalnire avuta in august 2008, in contextul razboiului dintre Rusia si Georgia, daca NATO si UE ar sustine Romania in cazul unei provocari rusesti in Transnistria. Basescu s-a referit, in cadrul intalnirii, si la conflictul din Moldova, din 1991-1992, cand Romania "a trimis largi cantitati de provizii si munitii partii moldovene".

Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Valeriu Turcan, a declarat pentru Realitatea TV ca intalnirea Basescu-Lugar a avut loc si "s-a discutat despre evolutiile regionale, dar in niciun caz in modul in care mass-media face referire in acest moment - razboi si alte lucruri".