Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, miercuri, ca va propune Comisiei Europene realocarea fondurilor europene care nu au fost absorbite de unele institutii, precizand ca o decizie in acest sens va trebui adoptata in maximum 2-3 luni, potrivit Mediafax.

"Nu numai ca sustin, dar voi propune aceasta masura", a spus Orban.

El a adaugat ca propunerea va fi in ideea de a transfera bani acolo unde pot fi cheltuiti. "E clar ca pe anumite programe in momentul de fata nu vor putea fi cheltuiti nici pana in 2012", a spus Orban.

"Dupa ce facem noi propunerea de relocare intre diferitele programe, aceasta propunere va trebui aprobata de Comisia Europeana, ceea ce presupune o perioada de minimum trei luni pentru aprobarea acestei masuri de relocare", a spus Orban.

El nu a putut preciza de la care ministere vor fi transferati bani, explicand ca este necesara o evaluare.

"Deocamdata trebuie sa facem o analiza foarte clara, detaliata, si in functie de asta vom vedea. Nu va dura mult, 2-3 luni maxim, pentru ca dupa aceea va fi prea tarziu. Dupa aceea nu vom mai putea sa facem acest transfer. Va trebui sa ne hotaram in doua-trei luni maxim", a spus el.

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a declarat miercuri, la finalul unui seminar, ca a solicitat ca cel putin un miliard de euro din fondurile europene care n-au fost absorbite de alte ministere, printre care si cel al Muncii, sa fie cedat MDRT.

"Cred ca toti ministrii trebuie sa avem in vedere nevoia Romaniei de a aduce acesti bani in tara. Stiu ca exista si orgoliu personal, care de foarte multe ori e piedica la o decizie corecta. Eu cred ca ar trebui sa vedem acum, toti colegii ministri, interesul national si sa ducem banii care se pare ca nu pot fi folositi pe un anumit program operational sectorial acolo unde este nevoie de ei si se pot cheltui imediat", a spus Udrea.

Ea a adaugat ca MDRT a contractat pe diverse proiecte toata suma de 4,3 miliarde de euro alocata din fonduri europene si are proiecte depuse in valoare de 12 miliarde de euro.

Noul ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban, are la dispozitie doi ani pentru atragerea a 16,6 miliarde de euro reprezentand fonduri europene, dupa ce in patru ani de la aderare platile facute din bani UE nu trec de 2,6 miliarde de euro, ceea ce reprezinta doar 13,5% din suma alocata.

Citeste: De unde porneste mandatul ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban: absorbtie 3,5%, probleme la achizitiile publice si conflicte de interese