Procurorii DIICOT fac 17 perchezitii in Bucuresti, Bihor, Alba, Teleorman si Satu Mare, fiind vizate 119 persoane suspectate ca au falsificat diplome de studii si dosare de pensii, introduse in plata cu complicitatea unor functionari de la Casa de Pensii Alba, prejudiciul fiind de 10 miliarde lei vechi, anunta Mediafax.

Perchezitiile au loc intr-un dosar in care procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Alba Iulia cerceteaza 119 invinuiti, pentru constituire a unui grup infractional nestructurat, fals material in inscrisuri oficiale si inselaciune.

Mmbrii gruparii sunt acuzati ca obtineau venituri ilicite din pensionarea frauduloasa a unor persoane si procurarea unor documente de studii false. Acestia actionau in Bucuresti si judetele Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramures, se arata intr-un comunicat de miercuri al DIICOT.

Dintre cele 17 perchezitii domiciliare care au loc, miercuri dimineata, pentru descoperirea si ridicarea unor mijloace de proba, cinci sunt in Bucuresti, trei in municipiului Turda, cinci in judetul Bihor, doua in Alba si cate una in Teleorman si Satu Mare. La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Alba Iulia vor fi duse la audieri 50 de persoane.

Procurorii au stabilit ca cei 119 invinuiti au procurat acte de studiu false - diplome de bacalaureat, diplome de licenta si certificate de calificare profesionala -, in baza carora beneficiarii au exercitat profesii pentru care nu au calificarea necesara.

De asemenea, 50 de invinuiti au beneficiat in mod ilegal de pensie, la baza intocmirii dosarelor de pensie prezentate Caselor Judetene de Pensii stand inscrisuri falsificate, cum ar fi carti de munca si adeverinte de salariat.

Dosarele de pensie erau falsificate integral sau partial de catre membrii gruparii si introduse in plata cu complicitatea unor functionari din cadrul Casei Judetene de Pensii Publice Alba, noteaza procurorii DIICOT.

Membrii gruparii au produs in acest mod un prejudiciu estimat la peste 10 miliarde lei.

Cercetarile au fost efectuate impreuna cu ofiteri de politie din cadrul BCCO Alba, BCCO Bucuresti, BCCO Cluj, BCCO Satu Mare, BCCO Oradea, BCCO Teleorman si cu sprijinul lucratorilor din cadrul IJJ Alba. Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre DOS Alba.

Directorul CJP Alba: Noi am sesizat organele abilitate despre unele nereguli in dosarele de pensii

Directorul Casei Judetene de Pensii Alba, Alexandru Retegan, a declarat ca institutia a fost cea care a sesizat organele abilitate pentru declansarea unei anchete privind anumite dosare de pensionare despre care existau suspiciuni ca "ar fi in neregula".

"Noi am sesizat organele abilitate cand am constatat ca anumite dosare de pensionare ar putea fi in neregula", a spus Retegan.

Directorul Casei Judetene de Pensii Alba a spus ca angajatii institutiei au descoperit in anumite dosare depuse pentru pensionare acte care li s-au parut "in neregula", precizand ca este vorba despre dosare pe toate tipurile de pensii.

Intrebat cate dosare ar putea fi suspecte ca sunt in neregula, Retegan a raspuns ca nu are un numar exact, insa ar putea fi vorba de cateva zeci.

El a mai afirmat ca nu poate preciza la ora la care a dat declaratia daca printre cei ridicati pentru audieri in acest caz se afla angajati ai Casei Judetene de Pensii Alba, spunand insa ca din cadrul institutiei organele de cercetare au ridicat acte pentru verificari.