Ministerul Justitiei a publicat propunerea de modificare a legislatiei privind activitatea notarilor publici si a activitatii notariale. Schimbari la regimul incompatibilitatilor si al raspunderii disciplinare

de A.Biro     HotNews.ro
Marţi, 20 septembrie 2011, 19:48 Actualitate | Esenţial


Ministerul Justitiei a publicat pe site-ul institutiei o propunere de modificare a legislatiei privind activitatea notarilor publici si a activitatii notariale. Actul normativ supus dezbaterii publice de minister  reglementeaza situatiile de incompatibilitate in cazul notarilor publici. Ministerul a reglementat si raspunderea disciplinara a notarilor publici, astfel ca notarii care incalca normele profesiei pot fi trasi la raspundere. Vezi in text ce alte modificari propune MJ in activitatea notarilor publici.
 • Se mai propune: limitarea duratei de exercitiu a profesiei la varsta de 70 de ani si conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie

Textul proiectului de lege pentru modificarea nr. 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale priveste regimul incompatibilitatilor si cel al raspunderii disciplinare a notarilor publici.

In proiectul de lege, la capitolul incompatibilitati, au fost introduse urmatoarele categorii: practician in insolventa; de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati comerciale, indiferent de forma de constituire, institutii de credit, societati de asigurare si reasigurare ori financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome.

Citeste mai jos propunerea legislativa a MJ
proiect_20092011
Textul de lege propus de minister prevede 22 de cazuri cand raspunderea disciplinara intervine. Potrivit propunerii MJ, titularul actiunii disciplinare este ministerul, cercetarea disciplinara efectuandu-se prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului.

Iata cateva cazuri in care raspunderea disciplinara intervine: incalcarea competentei generale, materiale si teritoriale stabilite prin lege; indeplinirea necorespunzatoare, in mod repetat, a actelor si procedurilor notariale; intarzierea nejustificata sau neglijenta in efectuarea lucrarilor; lipsa nejustificata de la birou, in mod repetat; comportament si atitudine necorespunzatoare in exercitarea activitatii profesionale; manifestare de natura a aduce atingere prestigiului profesiei savarsita in exercitiul functiei ori in legatura cu aceasta sau in afara exercitiului functiei;

Intr-un comunicat public Ministerul Justitiei a prezentat si care vor fi principalele modificari prevazute in propunerea de act normativ:

Eliminarea conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie:
 • potrivit propunerii de reglementare, pot accede in profesia de notar public persoanele care au cetatenie romana sau cetatenia unui stat membru al Uniunii Europene;
 • modificarea legislativa are in vedere hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pronuntate in data de 24 mai 2011, in sapte cauze, avand ca obiect actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, cu privire la accesul in profesia de notar public, actiuni declansate impotriva Belgiei, Frantei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei si Portugaliei.
Limitarea mandatelor notarilor publici alesi in organele reprezentative ale profesiei:   
 • s-a stabilit un mandat de 4 ani, care poate fi reinnoit o singura data pentru aceeasi durata de 4 ani;
 • limitarea duratei de exercitiu a profesiei la varsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv in conditiile legii.
 • imbunatatirea organizarii si functionarii profesiei de notar public:
 • imbunatatirea reglementarii competentei materiale si teritoriale;
 • imbunatatirea organizarii si functionarii organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atributii in sarcina acestora, care sa duca la o mai buna gestionare a profesiei;
 • imbunatatirea activitatii notarilor publici prin inlaturarea unor disfunctionalitati constatate la nivelul gestionarii activitatii acestora (exempli gratia: incetarea calitatii de notar public, suspendarea si incetarea suspendarii calitatii de notar public, asocierea si incetarea asocierii; delegarea notarilor publici; inregistrarea la curtea de apel a sediilor birourilor notarilor publici si a modificarilor intervenite in activitatea acestora).

Citeste aici nota de fundamentare a ministerului

expunere de motive_20092011

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1885 vizualizari

 • +1 (7 voturi)    
  Despre tarifele aberante nimic ? (Marţi, 20 septembrie 2011, 20:01)

  bastos [anonim]

  In Germania la o tranzactie imobiliara se plaseste in medie 400 de euro taxe notariale, in Romania se platesc 1400 de euro.
  Copiile legalizate sunt tarifate absolut dement, o banala copie legalizata a unui document banal costa 7-8 lei, pe pagina.
  Nu se poate sa acceptam sa fim spoliati, tarifele ar trebui lasate libere, concurentiale.
  Consiliul Concurentiei stie dar nu poate sa faca nimic.
 • +1 (5 voturi)    
  Prostimea plateste ... (Marţi, 20 septembrie 2011, 21:22)

  Strainul [anonim]

  In nicio tara nu se cer copii legalizate ptr, fiecare c...
  Daca o institutie are nevoie de copii, le face pe loc. La ce trebuie legalizarea ,,,

  Toti maharii si-au facut nevestele, fiicele, neamurile notari. Ca la noi la nimenea. Prostimea plateste si cine trebuie se inbogeteste,
 • 0 (4 voturi)    
  ASA NU SE POATE (Marţi, 20 septembrie 2011, 23:17)

  woe [anonim]

  notarii sunt o casta. Foarte inchisa, acces la aceasta profesie deloc (unui notar care sa te primeasca rezident in Bucuresti trebuie sa ii donezi de la 100.000 EU in sus, mai trebuie bani de locatie inca de doua ori pe atat), meserie foarte banoasa din cauza tarifelor foarte mari impozitate foarte mult de stat.
  Ca sa nu mai zic ca daca nu ai relatii care sa-ti dirijeze la tine contractele mari, faci bani din legalizari.
  Nu se poate asa.
  Notarii au devenit agenti de extorcare de bani pentru bugetul de stat si pt. ei.

  Faceti ceva, ca mi-e rusine sa traiesc impreuna cu romanii si in tara si in afara!
  • 0 (2 voturi)    
   Exista solutii de a-i ocoli (Miercuri, 21 septembrie 2011, 9:04)

   George [anonim] i-a raspuns lui woe

   Cel putin in materie locativa, ceva de genul asta: se inventeaza o pricina, o neintelegere care a luat nastere in procesul de vanzare si cumparare a unei locuinte (de exemplu), se merge in instanta pentru solutionare si se obtine o hotarare judecatoreasca prin care se legalizeaza tranzactia. Hotararea judecatoreasca este un act atutentic de dobandire a unei proprietati. Nu mai vorbesc de costuri, muuult mai mici.
   Am inteles ca deja se practica asa ceva, e drept, la scara mica, dar poate fi un inceput...
   • 0 (2 voturi)    
    Pai asta e solutie ?! (Miercuri, 21 septembrie 2011, 9:36)

    defav [anonim] i-a raspuns lui George

    nu , e un mod de ocolire a problemei ,care trebuie rezolvata normal de catre min. justitiei sau finantelor , sau care naiba se ocupa cu tarifele astea grotesti ale "alesilor" notari- care chiar isi inchipuie ca sint buricul pamintului .
    Trebuie trintit pri lege cu smecherii astia si plafonate tarifele la niveluri similare in UE. ce-o fi asa greu ..?Nuuuuu, interesul maharilor e sa-si plaseze nepotelul -cu Spiru Haret la activ -ca mic notar , saracu...
 • +2 (2 voturi)    
  nu trebuie limitat numarul notarilor (Marţi, 20 septembrie 2011, 23:23)

  marian p [anonim]

  Notarii isi permit sa puna tarife absolut aberante pentru ca sunt limitati la numar prin lege. De ce mentine Ministerul Justitiei numarul de notari limitat? De ce nu se intampla ca in alte meserii (stomatologi, avocati, etc) unde pot coexista un numar mult mai mare de oameni specializati? Ministerul Justitiei aveti o explicatie pentru asta?
  • +1 (1 vot)    
   hai ca-ti spui io (Miercuri, 21 septembrie 2011, 1:14)

   woe [anonim] i-a raspuns lui marian p

   Limitarea nr. de locuri se face deoarece inflatia de notari duce la concurenta la tarife care duce la scaderea tarifelor care duce la un castig decent pt. notari si la castiguri f. mici la bugetul statului, care subventioneaza M.J.. Nu imi mai amintesc cu cat se impoziteaza castigurile notarilor pt. fiecare act care le trece prin mana, dar e peste 50%
   • +1 (1 vot)    
    Zau ?? (Miercuri, 21 septembrie 2011, 11:14)

    black [anonim] i-a raspuns lui woe

    se limiteaza nr. notarilor pentru ca altfel nu ar mai cistiga statul ?! ce vorbesti, dom'le ...de ce nu recunosti ca ei sint niste privilegiati ...bine, oficial , daca te uiti pe site-ul UNNPR ,chipurile se poate accede la meseria de notar, in realitate cazurile de reusita "curata" sint rara avis, sa le fie rusine...
    Si ce vorbesti de impozit peste 50% -aberatii,chiar daca ar fi de 99 % , tot degeaba ,cind ai primit vreodata o chitanta de la notar ? Eu am fost de cel putin 5 ori in ultimii 3-4 ani si nu am primit nici o chitanta....
    • 0 (0 voturi)    
     impozit notari (Miercuri, 21 septembrie 2011, 14:59)

     woe [anonim] i-a raspuns lui black

     Pai recunosc ca sunt privilegiati. Iar impozitele puse de stat pe castigurile lor sunt foarte mari, stiu sigur (pe la 70%, daca imi amintesc corect, dar nu bag mana in foc fix pt. aceasta cifra). Pt. avocati, cuantumul final de impozitare a onorariilor lor era de 45%.

     Socoteala onorariului notarial ia in calcul, insa, si impozitul, sa nu crezi ca mor de foame notarii.

     Eu, in ultimii 10 ani, fac cam 5-6 acte in fiecare an (procuri, legalizari contracte), cu onorarii de sute de lei/act la diversi notari in 3-4 orase din tara, dar nu mi s-a intamplat niciodata sa nu primesc chitanta. O copie a actului cu nr. respectiv de inregistrare ramane la ei in arhiva, asa ii obliga legea, deci evaziunea fiscala nu cred sa existe in acest domeniu. Poate ai tu un notar mai priceput, dar nu cred ca isi risca nici un notar vaca cu lapte.
 • 0 (0 voturi)    
  Pai (Miercuri, 21 septembrie 2011, 0:38)

  Ostap [utilizator]

  din acelasi motiv din care si numarul magistratilor este limitat.
 • +3 (3 voturi)    
  Unii catei sunt mai egali decat altii ... (Miercuri, 21 septembrie 2011, 0:47)

  Sorin [anonim]

  Legea 19/2000 prevede ca varsta de pensionare va creste treptat pana la 1 ianuarie 2014 la 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati.
  http://www.hotnews.ro/stiri-ultima_ora-5496072-varsta-standard-pensionare-crescut.htm

  Din cite imi aduc aminte, prin Legea Educatiei, profesorii universitari au fost oblligati sa se pensioneze la 65 de ani.

  De ce se accepta ca notarii sa ramana "pe baricade" pina la 70 de ani?

  Poate cineva din partea initiatorului sa si raspunda concret la toate intrebarile care s-au pus aici?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by