Ministerul Justitiei supune de marti dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale, care presupune, printre altele, eliminarea conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie, anunta Agerpres.

Modificarea legislativa privind eliminarea conditiei cetateniei romane pentru accesul in profesie are in vedere hotararile Curtii de Justitie a Uniunii Europene, pronuntate in data de 24 mai 2011, in sapte cauze, avand ca obiect actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru, cu privire la accesul in profesia de notar public, actiuni declansate impotriva Belgiei, Frantei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei si Portugaliei.

O alta modificare adusa legii prin proiectul MJ o reprezinta consolidarea institutiei raspunderii disciplinare in cadrul profesiei, prin intarirea rolului Ministerului Justitiei, in cazul in care titularul actiunii disciplinare este ministrul justitiei, cercetarea disciplinara efectuandu-se prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului si prin largirea sferei raspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exercitiul functiei de notar public.

In ceea ce priveste limitarea mandatelor notarilor publici alesi in organele reprezentative ale profesiei, proiectul prevede un mandat de patru ani, care poate fi reinnoit o singura data pentru aceeasi durata de patru ani si limitarea duratei de exercitiu a profesiei la varsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv in conditiile legii.

Proiectul MJ mai prevede imbunatatirea organizarii si functionarii profesiei de notar public, prin imbunatatirea reglementarii competentei materiale si teritoriale, imbunatatirea organizarii si functionarii organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atributii in sarcina acestora, care sa duca la o mai buna gestionare a profesiei sau imbunatatirea activitatii notarilor publici prin inlaturarea unor disfunctionalitati constatate la nivelul gestionarii activitatii acestora.

Acesta precizeaza ca modificarile aduse legii au fost propuse avand in vedere necesitatea adaptarii reglementarii specifice notarilor publici la noile realitati socio-economice si juridice si s-a tinut cont si de propunerile Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

Proiectul de act normativ a fost afisat pe pagina de internet a Ministerului Justitiei, in conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica.