Deputatii Oana Mizil (PSD), Mate Andras (UDMR), Stelica Strugaru (PDL), Sonia Draghici (PSD) si Mihai Radana ar fi incalcat legea conflictelor de interese, sustine ANI intr-un comuncat public. Cei cinci deputati si-ar fi angajat rudele in cadrul birourilor parlamentare proprii. ANI a depistat sase contracte inchiate de deputati cu rudele lor in valoare totala de 46.745 euro. ANI a sesizat in acest caz parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a demarat procedurile pentru anularea contractelor incheiate cu rudele parlamentarilor.

Potrivit ANI, cei cinci deputati si-au angajat sotiile, mamele sau copiii in cadrul birourilor parlamentare din circumscriptiile in care au fost alesi. Iata ce mentioneaza comunicatul ANI:

  • Oana NICULESCU-MIZIL STEFANESCU TOHME, Deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea și a avizat contractul individual de munca privind angajarea mamei sale, doamna Lidia NICULESCU – MIZIL - STEFANESCU, incepand cu data de 29.04.2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 42 București.
  • Sonia-Maria DRAGHICI, Deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea și a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, domnul Doru Vladimir DRAGHICI, in perioada 02.03.2009 – 01.07.2009, respectiv, 21.09.2009 - prezent, in cadrul Biroului Parlamentar detinut in Circumscriptia electorala nr. 5 Bihor
  • Mihai RADAN, Deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea, a avizat incheierea contractelor individuale de munca privind angajarea fiului sau, domnul Liubomir Mile RADAN, in perioada 2004 – prezent, și a incheiat contractul civil privind angajarea soției sale, doamna Elena RADAN, in perioada 2006 - 2008, in cadrul Biroului Parlamentar / Biroului Parlamentar - Circumscripția electorala nr. 11 Caras-Severin, incalcand
  • Stelica IACOB STRUGARU, Deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea și a avizat contractul individual de munca privind angajarea fiului sau, domnul Radu IACOB STRUGARU, incepand cu data de 01.06.2009, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripția electorala nr. 7 Botoșani
  • Domnul András-Levente MÁTÉ, Deputat in Parlamentul Romaniei, a propus angajarea și a avizat contractul individual de munca privind angajarea sotiei sale, doamna Erzsebet MÁTÉ, in perioada 16.03.2010 - 01.01.2011, in cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripția electorala nr. 13 Cluj.

Potrivit ANI, cei cinci deputati au incalcat prevederile Legii nr. 161 din 19 aprilie 2003. Potrivit legii, prin ”conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative”.

In Codul Penal se mentioneaza urmatoarele ”conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv.” In cazul nostru, folosul material este leafa primita de rude in urma angajarii la cabinetele parlamentare ale celor cinci deputati.

ANI a dispus sesizarea parchetului ICCJ in cazul celor cinci deputati pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese. De asemenea, a demarat procedurile pentru anularea contractelor incheiate de deputati cu rudele lor.