Patru TIR-uri olandeze incarcate cu plante au fost oprite, duminica, in Vama Bors, dupa ce rezultatele analizelor preliminare facute de Serviciul Fitosanitar au relevat prezenta unei bacterii periculoase, iar un al cincilea a fost oprit in Vama Salonta, urmand sa fie prelevate probe din plante, anunta Mediafax.

Comisarul sef al Garzii Financiare Bihor, Calin Gal, a declarat ca patru noi transporturi de plante, flori, seminte si bulbi, provenind din Olanda, care au intrat in Romania, in ultimele 24 de ore, prin Punctul de Trecere a Frontierei Bors au fost oprite duminica, dupa ce, in urma unor analize preliminare, produsele s-au dovedit purtatoare de bacterii periculoase, iar un altul a fost oprit in Vama Salonta, unde se asteapta sosirea specialistilor Serviciului Fitosanitar din Directia Agricola Bihor care sa preleve probe pentru analize.

Potrivit lui Calin Gal, autotrenurile care transportau marfa destinata unei firme de profil din Romania au fost oprite in urma unei actiuni comune a Garzii Financiare Bihor, Directiei Agricole, Directiei Sanitar-Veterinare si a Comisariatului pentru Protectia Consumatorilor Bihor, dispuse de conducerea centrala a institutiilor: "Primul astfel de transport a fost oprit vineri seara. In total, in prezent, in punctele de trecere din judetul Bihor sunt oprite in total sase autotrenuri. Pentru cinci, rezultatul analizelor preliminar a aratat prezenta unei bacterii periculoase pentru sanatate. In prezent se mai fac anumite investigatii, iar dupa primirea rezultatului final se vor dispune si masuri".

Vineri seara, un TIR olandez incarcat cu plante, seminte si bulbi a fost indisponibilizat in Punctul de Trecere a Frontierei Bors, dupa ce analizele preliminare facute de Serviciul Fitosanitar al Directiei Agricole Bihor au relevat prezenta unei bacterii periculoase, dupa cum a declarat seful Garzii Financiare Bihor, Calin Gal.

Toate transporturile de seminte si flori din Olanda sunt verificate in toate vamile din tara, in contextul in care exista suspiciunea ca acestea ar fi purtatoare a unor bacterii, iar din ele au fost prelevate probe pentru analiza, pana la primirea rezultatelor transporturile fiind blocate. Elena Leaota, director al Agentiei Nationale Fitosanitare, declara ca toate aceste transporturi provenind din Olanda, continand seminte si flori sunt verificate in cadrul unui control de rutina. Astfel, echipe ale Agentiei s-au deplasat in vamile unde se afla aceste transporturi, au prelevat probe, rezultatele urmand sa fie aflate in doua - trei zile. Probele vor fi analizate in laboratorul central al ANF. Pana la primirea rezultatelor, transporturile vor fi blocate, a mai spus sefa Agentiei Nationale Fitosanitare. Potrivit acesteia, nu sunt informatii privind existenta unui anumit tip de organism de carantina.