Peste 40% dintre cadrele didactice cu varsta de pana la 35 de ani isi doresc sa paraseasca sistemul in urmatorii cinci ani, principalul motiv fiind salariul nemotivant, potrivit unui studiu realizat de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, citat de Mediafax. Reprezentantii sindicatelor sunt de parere ca, in aceste conditii, invatamantul romanesc risca sa se prabuseasca.

Presedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca 41% dintre tinerele cadre didactice din invatamant vor parasi sistemul, salariul mediu al acestora fiind de 875 de lei net. Potrivit lui Hancescu, solutiile sunt la Guvern, fiind necesara o finantare de cel putin 6% din PIB pentru educatie, asa cum prevede legea: "Daca se continua cu aceasta politica salariala, invatamantul se va prabusi in urmatorii ani. In Bacau, de exemplu, doar intr-o singura zi 127 de cadre didactice si-au facut cerere de concediu fara plata un an. S-ar putea ca in urmatorii ani tarile africane sa ne salute din mers, o sa fim o tara subdezvoltata", spune liderul FSLI.

Profesia de cadru didactic este privita de societate "cu mila si respect moderat" , iar de cele mai multe ori este subapreciata. Din punctul de vedere al cadrelor didactice, societatea percepe profesia de cadru didactic drept o profesie "usoara", "cu program lejer", o profesie "desconsiderata in ziua de astazi", "foarte prost remunerata", "o meserie fara perspectiva", "Cenusareasa tuturor profesiilor", potrivit studiului.

Peste 50% dintre cei intervievati au ales sa lucreze in invatamant pentru ca "iubesc copiii", "au avut la randul lor profesori model", "din pasiune". Sunt totusi profesori care spun ca au ales acest domeniu "pentru ca n-am avut alta optiune".

Dintre profesorii intervievati, 41 de procente intentioneaza sa paraseasca sistemul de invatamant in urmatorii 5 ani, iar 29% nu sunt hotarati in privinta viitorului profesional. Motivul principal este salariul prea mic pentru asigurarea unui trai decent. Alte motive sunt "dotarea slaba a scolilor", "lipsa de respect fata de profesori", "multiplele schimbari" sau "lipsa de coerenta legislativa".

Majoritatea celor intervievati au apreciat ca fiind "relativ usor" primul an in invatamant. Doar o mica parte dintre profesori au considerat primul an de invatamant ca fiind "greu" sau "foarte greu".

Din punct de vedere al relatiilor cu colegii, directorul scolii, inspectorul de specialitate, liderul de sindicat, studiul indica la nivel micro existenta unui sistem de comunicare care poate fi apreciat drept "normal". In rezolvarea unei probleme profesionale, colegii sunt prima optiune, cea de-doua optiune fiind directorul scolii. Se poate spune ca exista un sistem coerent de "asimilare" a cadrelor didactice debutante si poate chiar un fel de solidaritate a profesorilor cu experienta fata de profesorii debutanti.

Relatii percepute ca fiind "foarte bune" si "bune" exista si intre cadrele didactice debutante si ceilalti actori ai sistemului educational: colegi, directori, elevi, parinti. Majoritatea celor intervievati au relatii bune in primul rand cu colegii, fara sa existe diferente majore intre calitatea perceputa a relatiilor cu ceilalti parteneri din sistemul de educatie.

Salariul mediu net al cadrelor didactice, cu varsta maxima de 35 de ani este, potrivit raspunsurilor, de 875 de lei. Conform propriilor afirmatii, mai mult de 77 % nu au in proprietate terenuri, 54% nu au locuinta proprie, iar 52% nu au autoturism in proprietate personala.

Aproximativ 51% din veniturile cadrelor didactice sunt alocate cheltuielilor de subzistenta (mancare, intretinerea locuintei si chirie), iar 20% din venituri sunt repartizate pentru achitarea creditelor bancare. Cei mai putini bani sunt alocati pentru vestimentatie, carti, formare profesionala si petrecerea timpului liber.

O astfel de repartizare a veniturilor pe domenii de cheltuieli indica un nivel de trai aproape de limita subzistentei pentru cadrele didactice intervievate, este concluzia studiului. Nivelul de trai relativ scazut al cadrelor didactice tinere este relevat si de faptul ca majoritatea celor intervievati (68%) nu au alte surse de venit in afara de salariu.

Studiul prezinta si o situatie comparativa a salariilor la nivelul mai multor tari. Astfel, salariu brut al profesorilor debutanti in Romania - de 233 de euro - este de peste 20 de ori mai mic ca cel din Luxemburg (4.765 de euro) si de aproape trei ori mai mic decat cel din Ungaria (716 euro). In Franta, salariul mediu brut in invatamant este de 1.624 euro, in Grecia de 1.663 de euro, in Italia de 1.854 de euro, in Marea Britanie de 1.915 euro, in Austria de 1.928 de euro, in Spania de 2.721 de euro, iar in Germania de 3.040 de euro.

Sondajul a fost realizat in perioada aprilie-iunie 2011, pe un esantion de 718 persoane pana in 35 de ani.