Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu, cere instantei Judecatoriei sectorului 5 sa-i restituie mai multe bunuri ale sale si ale sotiei sale, care au fost confiscate de procurori in urma perchezitiilor din 1989, printre acestea fiind si un ceas primit cadou de la Nicolae Ceausescu, anunta Mediafax. Primul termen de judecata in acest proces a avut loc vineri, la Judecatoria sectorului 5.

Avocatul lui Mircea Oprean, Haralambie Voicilas, a declarat vineri ca actiunea a fost recent introdusa, ca urmare a dorintei clientului sau de a recupera in principal ceasul primit in dar de la socrul sau, Nicolae Ceausescu, cadou care, potrivit aparatorului, "are pentru el o valoare sentimentala deosebita". Voicilas a subliniat ca acesta a fost motivul pentru care Oprean s-a decis sa ceara Parchetului instantei supreme toate bunurile confiscate de procurori in urma perchezitiilor din1989. Este vorba despre bunuri care i-au apartinut lui si fostei sotii, printre care mai multe tinute de vara, o haina de blana, costume si ceasuri, printre care unul primit de la Nicolae Ceausescu , a spus avocatul.

Dezbaterile au fost amanate pentru 21 octombrie pentru ca aparatorul lui Mircea Oprean sa poata lua act de intampinarea depusa de Parchetul instantei supreme.

In decembrie 1989, Zoe, Valentin si Nicu Ceausescu - cei trei copii ai cuplului Elena si Nicolae Ceausescu, condamnat si executat pentru genocid - au fost arestati sub acuzatia de subminare a economiei nationale, fiindu-le confiscate mai multe bunuri. Ulterior, ei au fost eliberati si cercetati in stare de libertate.

Dupa sase ani, respectiv in 12 ianuarie 1996, Parchetul General (actual Parchet al Inaltei Curti de Casatie si Justitie-n.r.) a decis scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator Nicolae Ceausescu. Totodata, s-a dispus si revocarea masurilor asiguratorii puse pe bunurile lor.

La scurt timp dupa ce procurorii au dispus restituirea bunurilor, Zoe Ceausescu a solicitat instantei sa i se inapoieze bijuteriile, tablourile si cartile, precum si alte obiecte, intrate in patrimoniul statului. Ea a obtinut o hotarire judecatoreasca prin care autoritatile erau obligate sa-i restituie patru bijuterii si alte citeva din obiectele cerute.

In 20 noiembrie 2006, Zoia Ceausescu - fiica sotilor Ceausescu si sora lui Valentin si Nicu - a decedat, lupta in instanta fiind continuata de sotul sau. Anumite valori din casa Zoiei, apreciate a fi incunabule, stampe si carti rare, au ajuns la Biblioteca Nationala, fiindu-i returnate partial inainte ca ea sa moara.

La rindul sau, Valentin Ceausescu a cerut Tribunalului Bucuresti sa-i fie restituite obiectele confiscate. Bunurile - tablouri, portelanuri, precum si alte obiecte de arta - au fost evaluate, in anul 1998, la 150 de milioane de lei, iar in 2001 valoarea lor a fost estimata la aproximativ doua miliarde de lei. Instanta a hotarat "restituirea catre Valentin Ceausescu a tuturor bunurilor cu privire la care au fost dispuse masuri de indisponibilitate si confiscare si care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta si de la Nicu Ceausescu".

Tribunalul Bucuresti arata ca anumite obiecte pot avea "caracter public, cum ar fi operele de arta", iar daca nu ar exista motive sa fie detinute de alte institutii si daca se dovedeste ca acestea nu au apartinut fostului PCR, trecand in patrimoniul statului, bunurile pot fi restituite. Totusi, instanta nu a admis si restituirea bunurilor apartinand sotilor Elena si Nicolae Ceausescu.