Medicul si deputatul PC Tudor Ciuhodaru va depune la Parlament un proiect de lege care prevede ca persoanele ajunse in spital in urma excesului de alcool sa "deconteze" cheltuielile legate de tratament prin munca in folosul comunitatii. Vicepresedintele PC a declarat, vineri, ca cel putin 50.000 de pacienti sunt tratati anual in urma excesului de alcool, fapt care implica cheltuieli de zeci de milioane de euro, in timp ce persoane care sufera de maladii cronice sunt inscrise pe listele de asteptare de cateva luni pentru a beneficia de consultatii imagistice, tratament sau chiar interventii chirugicale.

Tudor Ciuhodaru afirma ca peste 60 de afectiuni sunt direct legate de consumul de alcool si alte 200 au legatura indirecta, iar decesele legate de alcool au depasit numarul celor legate de acte violente.

"Nu este vorba de fatalitate, de boala genetica sau accident, ci de un act voluntar al celui care uita sau vrea sa uite de consecintele negative ale consumului de alcool atat de mediatizate in ultima perioada. In circuitul terapeutic al unui astfel de pacient se suprapun adesea Politia sau Jandarmeria, pe langa ambulanta, UPU sau sectiile de psihiatrie, crescand si mai mult costurile interventiei, iar dintre acesti pacienti se selecteaza adesea cei care agreseaza personalul medical. Nu putem pune biruri suplimentare precum coplata sau luarea medicamentelor de la gura copiilor sau varstnicilor pentru ca unii sa-si aminteasca doar ca 'in vino veritas'. Nu putem continua sa desfiintam si sa comasam spitale, dar poate ca astfel vom avea strazi mai bune, parcuri mai frumoase si poate chiar noi camine in care sa ne tratam batranii", sustine Ciuhodaru.

El a explicat ca Romania face parte dintre tarile europene unde consumul de alcool pur depaseste 12,5 litri pe an: "Suntem printre cei mai mari consumatori de alcool din lume si datorita consumului excesiv de alcool zilnic se prezinta la spital cel putin trei pacienti in fiecare Unitate de Primire a Urgentelor", a mai spus Ciuhodaru.