Traian Basescu a declarat intr-un interviu pentru Adevarul ca "atitudinea noastra continuu pro-Republica Moldova a fost un lucru care a iritat profund Moscova". Presedintele a spus ca Romania "trebuie sa explice ca nu-si pune problema anexarii Republicii Moldova. Noi avem o intentie buna: accesul Republicii Moldova in Uniunea Europeana".

Declaratiile presedintelui vin pe fondul semnarii unei declaratii comune cu presedintele Barack Obama privind Parteneriatul Strategic SUA - Romania, in care se arata ca ambele tari trebuie sa coopereze pentru "sustinerea cu fermitate" a democratiei si statului de drept in in tarile din Parteneriatul Estic, printre care se numara si Republica Moldova.

Basescu a mai spus in interviu ca intilnirea cu presedintele Obama era programata inainte de plecarea sa la Washington.

Presedintele a mai vorbit si despre problema spagilor in relatiile dintre firmele straine si autoritati: "Nimeni nu a ridicat problema spagii in discutiile avute in SUA. Si cred ca este si exclusa in relatia cu SUA pentru ca firmele americane vor refuza categoric orice implicare in astfel de actiuni. Daca la firmele europene gasim acest pacat, la firmele americane nu-l vom gasi".