Senatorii au respins miercuri propunerea legislativa inaintata de deputatul PDL Cezar Preda, ce prevede obligativitatea purtarii uniformei scolare in invatamantul primar si gimnazial, anunta Agerpres. Propunerea a fost respinsa, senatorii adoptand raportul de respingere intocmit saptamana trecuta de Comisia pentru invatamant din Senat, cu 91 de voturi pentru, sase voturi impotriva si patru abtineri. Proiectul de lege merge acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Opiniile senatorilor in ceea ce priveste utilitatea impunerii unei astfel de masuri au fost impartite, unii considerand ca masura introducerii unei tinute vestimentare in scoli ar putea "armoniza" atmosfera din scoli si "i-ar pune pe picior de egalitate pe elevii cu familii cu venituri bune si pe cei care provin din familii mai sarace". Pe de alta parte, unii senatori au sustinut ca purtarea unei uniforme scolare ar putea afecta in mod negativ personalitatea in formare a elevilor din invatamantul primar si din cel gimnazial.

Vicepresedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Ecaterina Andronescu (PSD), le-a solicitat senatorilor respingerea propunerii legislative, sustinand ca prin aceasta ar fi "suprareglementata" o prevedere deja existenta in Legea Educatiei Nationale.

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu a declarat ca legea democrat-liberalului Cezar Preda s-ar "justifica" numai in conditiile in care statul ar fi cel care sa suporte cheltuielile in vederea introducerii uniformelor scolare. Ea a felicitat comisia pentru raportul de respingere intocmit propunerii legislative.

La randul sau, democrat-liberalul Ion Bara a sustinut, la randul sau, ca nu va vota in favoarea initiativei legislative, considerand ca unitatile scolare trebuie sa fie cele care decid introducerea uniformei. El a apreciat insa ca o discutie referitoare la vestimentatia elevilor in scoli era totusi utila: "Resping si eu aceasta propunere ca masura de ridicare a prestigiului scolilor, pentru ca Legea Educatiei prevede un cadru larg care sa vizeze acest aspect si sa faciliteze cresterea prestigiului. Nu cred ca trebuie sa mergem la metode din trecut. E nevoie insa sa ne aplecam asupra tinutei elevilor in scoala, in sensul ca aceasta trebuie sa fie decenta. Nu trebuie noi, de aici, sa impunem introducerea uniformei scolare. Eu, si cred ca si colegii mei, nu suntem de acord cu aceasta propunere de lege, insa, suntem alaturi de colegul nostru Cezar Preda, care s-a gandit la un aspect important - vestimentatia elevilor in scoli".

Pe de alta parte, liberalul Mircea Diaconu a spus ca atunci cand era elev si purta uniforma scolara era "foarte mandru" de ea.