Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat, miercuri, semnarea, la Washington, a acordului privind scutul american antiracheta, de catre secretarul american de Stat Hillary Clinton si ministrul roman de Externe Teodor Baconschi, potrivit unui comunicat oficial citat de Mediafax: "Salut semnarea acordului in baza caruia Statele Unite vor amplasa interceptori antiracheta in Romania. Instalarea acestor interceptori defensivi va fi un element important al capacitatii de aparare antiracheta a NATO, asupra careia s-a convenit la summitul de la Lisabona din noiembrie", afirma secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice.

Acordul reprezinta un alt pas important in efortul Aliantei de a se apara impotriva amenintarilor antiracheta curente si viitoare, adauga el, subliniind ca "interceptorii din Romania vor contribui in mod semnificativ la protejarea teritoriului european, a populatiei si fortelor impotriva unei amenintari tot mai mari reprezentate de proliferarea rachetelor balistice".

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de Stat american, Hillary Clinton, au semnat, marti, la Washington, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta in Romania. Semnarea a avut loc la scurt timp dupa intalniri intre presedintele SUA, Barack Obama, vicepresedintele Joe Biden si seful statului roman, Traian Basescu.

Semnarea documentului se a venit la un an si jumatate de la anuntul privind decizia de participare a Romaniei la acest sistem, pe 4 februarie 2010.

Potrivit unor documente americane, referitoare la sistemul care va fi amplasat in judetul Olt, SUA si Romania au selectat impreuna, in cadrul negocierilor, locatia de la Deveselu ca fiind potrivita pentru amplasarea sistemului de aparare antiracheta american care implica interceptoare de tip SM-3, cunoscute si sub numele de "Aegis Ashore System". Aici vor fi amplasate un radar de ghidare a interceptoarelor (radar deckhouse) si module continand interceptoare SM-3.