Atunci cand a fost introdus, votul uninominal era menit sa-i apropie pe cetateni de deputatul sau senatorul lor. Dar deocamdata, totul a fost doar praf in ochi. Cine are timp sa-si petreaca minute bune din zi urmarind ce si cum ii voteaza alesul prin Parlamentul tarii? Poate ca l-ai votat pentru ca pupa copiii mici spunand ca vrea sa-i protejeze. Dar ce ai face daca ai afla ca a votat o lege prin care este redusa alocatia pentru copii? AlertaVot, o idee introdusa in concursul Restart Romania, te aduce mai aproape de alesul tau decat o suta de imbratisari electorale.

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews

Prin AlertaVot fiecare utilizator inregistrat va primi un mesaj cu legea care urmeaza sa se voteze in Parlament si va fi invitat sa trimita o scrisoare catre parlamentarul din circumcriptia sa prin care sa-i transmita sustinerea, sau din contra, opozitia fata de proiectul de lege in discutie.

  • Cititi mai jos proiectul "AlertaVot" si aduceti imbunatatiri sau critici.

Dupa primirea AlertaVot, cetateanul va utiliza harta interactiva a colegiilor uninominale din tara si isi va identifica parlamentarul care il reprezinta si evidenta felului in care a votat (deocamdata exista o evidenta pe legile de mediu incepand cu anul 2006, dar aceasta poate fi extinsa si la alte domenii odata cu evolutia proiectului). Apoi, fiecare utilizator va putea trimite respectivului parlamentar o scrisoare cu opinia sa personala in privinta proiectului de lege in discutie.

Dupa aceasta etapa, platforma va monitoriza felul in care fiecare parlamentar a votat in cazul respectivei legi si vom informa utilizatorii inregistrati cu privire la rezultatele votului. In functie de votul fiecarui parlamentar in parte, acestia ii vor putea trimite prin intermediul platformei o scrisoare de multumire sau de exprimare a dezacordului cu privire la votul oferit de parlamentar pe legea respectiva.

Proiectul ar putea fi extins si la nivelul legislatiei care afecteaza transparenta si integritatea, precum si egalitatea de sanse.

Se va dezvolta astfel o modalitate simpla prin care fiecare cetatean poate intra in contact direct, prin intermediul emailului, cu parlamentarul din circumcriptia sa pentru a-i transmite pozitia fata de proiectele de legi care il afecteaza in mod direct.

Mentinerea unei presiuni constante asupra parlamentarilor ar putea preveni dezastrele pe care legislatia proasta sau rau-intentionata le poate produce.

***

Restart Romaniaeste o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile. Au mai ramas 3 zile pentru a va inscrie ideea in concursul Restart Romania.