Jurnalistii care il insotesc, marti, pe presedintele Traian Basescu la Washington au avut parte de un incident, microbuzul inchiriat de Ambasada Romaniei in SUA pentru presa fiind la un pas de a lua foc, relateaza Mediafax.

Faptul ca microbuzul avea probleme tehnice era cunoscut de reprezentantii Ambasadei inca din dimineata zilei de marti. Totusi, reprezentantii misiunii diplomatice au ales sa-i transporte pe jurnalisti de la Baza militara Andrews pana la Casa Alba cu acest microbuz, urmand sa se faca rocada cu unul corespunzator din punct de vedere tehnic.

Imediat dupa ce au plecat de la aeroportul militar, jurnalistii au simtit un miros de cauciuc ars si au constat ca partea din spate a microbuzului, in zona unde se afla motorul, emana caldura mai mare decat in mod normal. Mai mult, la un moment dat din partea stanga a masinii a inceput sa iasa fum alb. La atentionarile jurnalistilor, soferul american a dat asigurari ca situatia se afla sub control, insa reprezentantul ambasadei a recunoscut ca stia de problema tehnica inca de dimineata, dar a spus ca nu a mai avut timp pentru a aduce un alt microbuz.

Pe traseu problemele tehnice s-au accentuat, punctul culminant fiind faptul ca microbuzul s-a oprit cand mai avea de strabatut cateva sute de metri pana la Casa Alba.

Jurnalistii si-au manifestat dorinta de a cobori, insa solicitarea acestora s-a lovit initial de refuzul soferului si al reprezentantului ambasadei. Acestia au spus ca este insterzisa in acel loc coborarea calatorilor. Soferul a incercat de cateva ori sa reporneasca microbuzul, dar in cele din urma s-a lasat pagubas, a pornit luminile de avarii si i-a invitat pe jurnalisti sa coboare. Un politist a venit sa vada care este situatia, iar soferul a invocat motive de urgenta, in timp ce reprezentantul ambasadei explica impacientat situatia creata.

Jurnalistii si-au luat camerele, trepiedele si rucsacii cu laptopuri si au strabatut cele cateva sute de metri pana la punctul de acces in Casa Alba. Oricum, doar cameramanii au acces la evenimentul de la Casa Alba, in timp ce reporterii stau pe trotuarul din apropierea sediului Presedintiei americane.

Conform programului, Traian Basescu urma sa se intalneasca cu vicepresedintele american Joe Biden la ora 16.00 (ora Romaniei), iar partea romana nu excludea o intalnire cu presedintele Obama, desi aceasta nu era trecuta in programul distribuit presei.