Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale organizeaza miercuri, incepand cu ora 10.00, un protest fata de "masurile unilaterale" impuse beneficiarilor de proiecte de Guvernul Romaniei prin Ministerul Muncii, Ministerul Finantelor si Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Organizatii afectate si sustinatori ai acestora vor picheta sediul Autoritatii de Management a POS DRU miercuri, 14 septembrie, incepand cu ora 10, pentru a convinge autoritatile statului de impactul negativ al schimbarilor impuse.

Potrivit coalitiei, Autoritatea de Management pentru POSDRU, ca urmare a Ordinului 1995/23.08.2011 emis de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si a Ordinelor Ministerului Finantelor Publice 2359 şi 2370/2011, a decis modificarea unilaterala a contractelor de finanţare in ceea ce priveste:

  • reducerea prefinantarii la numai 10% din valoarea bugetelor si esalonarea acesteia in transe, desi ordinul prevede doar mecanismul de acordare a prefinantarii nu si modificarea cuantumului acesteia,
  • solicitarea restituirii de catre beneficiari a sumelor din prefinantare nesolicitate spre rambursare in primele 12 luni de la primirea prefinantarii, in conditiile in care pentru numerosi beneficiari, aceasta masura este retraoactiva,
  • cresterea termenelor de plata a rambursarilor de la 30 la 45 de zile, desi in art 1, alin 2, a treia liniuta din ordin, se vorbeste despre masuri de accelerare a cheltuirii fondurilor.

"Toate aceste prevederi sunt, din punctul nostru de vedere, nelegale si vor pune o presiune si mai mare asupra proiectelor care deja sufera din cauza intarzierilor masive la plata rambursarilor. In plus, termenul de trei zile impus beneficiarilor pentru a decide daca semneaza noul contract sau le vor fi inchise proiectele, a provocat revolta in randul acestora. Reamintim ca nu este prima data cand AM POS DRU impune unilateral modificari de contract pentru proiecte aflate in derulare. Noutatea in acest caz este insa aplicarea retroactiva a unor prevederi, decizie profund neconstitutionala," se arata in comunicat.