La 13 septembrie 1848, in Dealul Spirii, Compania de Pompieri din Bucuresti, sub comanda capitanului Pavel Zaganescu, a invins oastea turca. Un numar de 166 de pompieri romani au rezistat cu indarjire si curaj celor 5.000 de ieniceri, Batalia din Dealul Spirii ramanand in istoria neamului ca un act eroic al pompierilor militari in apararea revolutiei de la 1848, iar data de 13 septembrie a fost aleasa drept data aniversara pentru curajul si devotamentul luptatorilor cu focul.

Pentru a marca Ziua Pompierilor, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta a organizat in Capitala si in tara manifestari prilejuite de implinirea a 163 de ani de la Batalia de Dealul Spirii si sarbatorirea Zilei Pompierilor din Romania, potrivit Agerpres.

In Bucuresti, marti, va avea loc, intre orele 9,00 - 11,30, la ''Monumentul Eroilor Pompieri'' amplasat in rondul din fata Hotelului ''Marriott'', un ceremonial militar urmat de depuneri de coroane si jerbe de flori in onoarea ostasilor pompieri cazuti la datorie, cu participarea Garzii si a Detasamentului de onoare ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta ''Dealu Spirii'' al municipiului Bucuresti.

La manifestare va participa si o delegatie a pompierilor italieni, condusa de Pasquato Gaetano - comandantul pompierilor din Padova, Pulze Nocola, loctiitorul comandantului pompierilor din Padova si Ravazzolo Federico, comandant de subunitate care vor depune o coroana de flori in semn de inalta pretuire fata de eroismul pompierilor bucuresteni.

Manifestarile vor continua miercuri si joi cand, de asemenea, vor avea loc ceremoniale de depunere de coroane si jerbe de flori la monumentul din fata Detasamentului de Pompieri ''Vitan'', la cimitirul din incinta Bisericii ''Sfantul Gheorghe'' si la mormantul capitanului Pavel Zaganescu din Cimitirul Bellu