Intr-o declaratie pentru RFI Romania, ministrul Justitiei a reactionat la declaratiile facute luni de ministrul francez de Interne, Claude Gueant, care a spus ca numarul infractorilor romani din Paris a crescut cu aproape 90% in ultima perioada. "Nu putem accepta stigmatizarea treptata a cetatenilor romani", a afirmat Catalin Predoiu, care a insistat pe cooperarea buna care exista intre Romania si Franta.

Catalin PredoiuFoto: HotNews.ro

Intre cele doua tari exista un grup de lucru creat pe chestiunea minorilor, care a avut deja o reuniune. Alte probleme evocate de Claude Gueant tin insa de partea franceza. Intr-un interviu pentru Le Parisien, ministrul francez de Interne a spus de exemplu ca "in urmatoarele saptamani va fi instalat la Paris un magistrat roman, care sa se ocupe de repatrierea delincventilor minori".

Ministrul roman al Justitiei a amintit insa ca exista o scrisoare a partii romane inca din "24 septembrie 2008, in care Romania s-a oferit sa schimbe magistrati de legatura la Bucuresti si Paris. Asteptam finalizarea procedurilor la nivelul ministerului francez de resort".

Ministrul de Interne francez, Claude Gueant, a declarat intr-un interviu pentru Le Parisien ca numarul infractorilor romani din Paris a crescut cu aproape 90% in ultima perioada.

Potrivit ministrului, "in primele sapte luni ale anului 2011, existau 4.800 de romani retinuti de politie la Paris fata de 2.500 pentru aceeasi perioada in 2010." "Aceasta inseamna o crestere de peste 90%", a adaugat el.

Printre masurile avute in vedere, Claude Gueant vorbeste de aducerea "unui magistrat de legatura roman la Paris pentru cateva saptamani care sa oraganizeze repatrierea copiilor delincventi in tara lor."

"Daca copiii au parinti prezenti in Franta, atunci vor fi predati acestora inainte de repatriere... In cazul in care nu exista informatii despre prezenta parintilor pe teritoriul nostru, acesti minori vor fi incredintati serviciului de ajutor pentru copii din Romania", a subliniat el.

In plus, ministrul de Interne a anuntat ca prefectul de politie al Parisului, Michel Gaudin, va emite un ordin prin care "se va interzice cersetoria" pe Champs-Elysee.

Citeste continuarea pe www.rfi.ro.