Noul Cod civil prevede ca minorii de 16 ani se pot casatori, in anumite conditii

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 9 septembrie 2011, 16:20 Actualitate | Esenţial


Noul Cod civil prevede ca, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul, scrie Mediafax.

Articolul 272 privind varsta matrimoniala stipuleaza: "(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani. (2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului. (3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta. (4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca. (5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti".

Articolul 274 interzicea casatoriei intre rude.

"(1) Este interzisa incheierea casatoriei intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv. (2) Pentru motive temeinice, casatoria intre rudele in linie colaterala de gradul al patrulea poate fi autorizata de instanta de tutela in a carei circumscriptie isi are domiciliul cel care cere incuviintarea. Instanta se va putea pronunta pe baza unui aviz medical special dat in acest sens. (3) In cazul adoptiei, dispozitiile alin. (1) si (2) sunt aplicabile atat intre cei care au devenit rude prin adoptie, cat si intre cei a caror rudenie fireasca a incetat prin efectul adoptiei", stipuleaza articolul citat.

Interzicerea casatoriei intre tutore si persoana minora este prevazuta de articolul 275 din noul Cod civil, care intra in vigoare la 1 octombrie.

Casatoria este oprita intre tutore si persoana minora care se afla sub tutela sa.


Citeste mai multe despre   
30427 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Si ? (Vineri, 9 septembrie 2011, 16:51)

  tudor74 [utilizator]

  Reglementarea asta era si in codul civil vechi ... a ramas echipa Hotnews fara stiri de ati bagat-o si pe asat ca "stire senzationala de ultima ora" ?
 • 0 (0 voturi)    
  Da (Vineri, 9 septembrie 2011, 17:24)

  Vizitiul [utilizator]

  Mai ales partea asta:

  "(3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta."

  Ar fi fost culmea sa fie altfel :P
 • +1 (1 vot)    
  stabor (Vineri, 9 septembrie 2011, 17:37)

  corcodel [anonim]

  haualeu, da noi ce ne facem ca vrem si de la 7-8 anisori. noroc ca are staboru grija de noi, ca legile romanilor sint aspre rau!
 • 0 (0 voturi)    
  era si in codul de la 1864 (Vineri, 9 septembrie 2011, 20:16)

  Sima [anonim]

  casatoria de la 16 ani era prevazuta si pana acum.
  Altele sunt noutatile cum ar fi:
  - logodna-
  - regimul matrimonial
  - consiliul de familie
  - inca o varianta de alegere a numelui de catre soti la incheierea casatorie
  - inca un motiv de divort
  - prestatia compensatorie in cazul divortului dupa 20 de ani de casatorie din culpa exclusiva a unui sot
  - etc.
 • 0 (0 voturi)    
  madalynamada141@yahoo.com (Duminică, 25 ianuarie 2015, 18:18)

  mada [anonim]

  dar daca fata de 16 ani vrea sa se mute de buna voie la iubitul major este nevoie de acordul parintilor ajteplt un raspuns va rog ??? madalynamada141@yahoo.com
 • 0 (0 voturi)    
  casatorie (Marţi, 11 iulie 2017, 21:48)

  Smuleac Marian [anonim]

  Cat timp dureaza aprobarea instantei de tutela?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version