Liderul PSD Victor Ponta a depus vineri, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o plangere penala impotriva presedintelui Traian Basescu si a lui Sorin Blejnar, presedintele ANAF, pe care ii acuza de "instigare la abuz in serviciu".

Victor Ponta a declarat ca a depus plangerea in aceasta zi deoarece a primit "in urma cu 48 de ore de la ANAF procesul verbal din care rezulta ca nu am avut niciodata niciun fel de relatii contractuale" complexele energetice de la Turceni si Rovinari.

"Am considerat ca actele celor doi, facute in mod evident impotriva realitatilor expuse de documentele oficiale, sunt acte de instigare de comitere a unui abuz de serviciu impotriva mea", a spus Victor Ponta.

In opinia sa, presedintele Traian Basescu a instigat ANAF sa declaseze un control asupra sa atunci cand i-a spus, la mijlocul lunii iunie, in timpul unor consultari care aveau loc la Palatul Cotroceni: "Am o rugaminte. Incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de pe la Midia sau Rovinari".

"Probabil ca s-au asteptat sa fiu de acord cu regionalizarea, cu proiectele presedintelui, cu coruptia din ANAF. Vreau sa le dovedesc azi ca nu mi-e frica de ei", a adaugat Ponta, in conditiile in care reuniunea de la Cotroceni era dedicata discutarii proiectului regionalizarii.

UPDATEPurtatorul de cuvant al presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat la Realitatea TV ca seful statului nu se va lasa angrenat intr-o disputa politica artificiala si ca liderul PSD face o confuzie intre ironie si amenintare.

"Domnul Ponta practic refuza sa se maturzieze. Presedintele nu doreste sa se lase angrenat in disputa politica pe care o creeaza in mod artificial. Crice eventuale suspiciuni care ar exista la adresa domnului Ponta trebuie clarificate de Domnia sa, dar nu prin politizare, amenintari ci prin buna credinta."

"Va spune eu la ce face referire domnul Ponta: la un schimb de replici care a avut loc la Cotroceni, 21 iulie, in fata mass media, cand presedintele a spus: "Am o rugmanite, incerc sa nu fiu ironic si sa va intreb de banii de la Rovinari: Domnul Ponta face o confuzie, daca se simte amenintat de o ironie, cum ar trebui sa se simta presedintele canddomnul Ponta spunea 'Basescu va avea aceeasi soarta cu Ceausescu'?"

"Care e diferenta intre dl ponta si dl nastase, care in 2003 dadea ordine cui sa i se faca dosare?"

"Stiti probabila ca la consultarile in fata presei este aproape o cutuma - intre ambele parti exista un schimb de replici, in niciun caz nu ar putea fi o ironie catalogata ca o amenintare."

"Regret ca domnul Ponta incearca sa castige capital politic printr-un demers propagandistic," a adaugat Turcan.

Victor Ponta l-a acuzat pe Sorin Blejnar ca ar fi "varful aisbergului coruptiei institutionalizate".

In luna iulie, ANAF a sesizat DNA in legatura cu un prejudiciu de 67 milioane de lei constatat la complexurile energetice Rovinari si Turceni. Sorin Blejnar a declarat, atunci, ca sesizarea nu il vizeaza pe Victor Ponta, dupa ce televiziunile de stiri au relatat ca ANAF a trimis o sesizare Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in legatura cu presedintele PSD, Victor Ponta, si cu senatorul PSD Dan Sova, sesizarea vizand contracte cu complexurile Rovinari si Turceni.

Potrivit lui Blejnar sesizarea la DNA a fost facut ca urmare a unui control financiar la cele doua companii si este indreptata impotriva intregului proces.

El a mai spus ca sesizarea la DNA nu il vizeaza direct nici pe senatorul PSD Dan Sova, care ar putea fi chemat ulterior la audieri, pentru declaratii.