Frica e mai puternica decat simtul dreptatii, in cazul celor mai multi dintre noi. De cate ori nu s-a intamplat sa vedeti un furtisag intr-un autobuz si sa nu interveniti de frica? O idee introdusa in concursul Restart Romania poate pacali aceasta frica, dand in acelasi timp satisfactie simtului dreptatii. Ideea e simpla, practica si ar putea deveni eficienta daca acei oameni cu ceva cinste in sange vor accepta sa o foloseasca.

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews

Esti pe strada sau la terasa si vezi un copil trimis la cersit. Scoti telefonul si deschizi aplicatia “Romania Sociala”. Aplicatia contine un formular tip care se completeaza la instalare cu datele detinatorului, astfel ca acum doar selectezi optiunea “minor la cersit”, confirmi adresa identificata automat prin GPS si apesi butonul “trimite”. Sau vezi cum cineva e pe cale sa fie buzunarit. Deschizi aplicatia, selectezi "furt", faci silentios o poza si trimiti sesizarea. Si tot asa...

Sesizarile ajung instantaneu la autoritatea competenta, in exemplele date mai sus la Directia pentru Protectia Copilului sau la cea mai apropiata Sectie de Politie din zona. In acelasi timp sesizarile ajung pe platforma online “Romania sociala” acolo unde, pe o harta virtuala, se strang note ale tuturor sesizarilor efectuate, precum si dovezi ca poze, video-uri pentru ca hotul sa poata fi usor recunoscut.

Propun aceasta idee cu speranta ca oamenii vor avea astfel la dispozitie o modalitate facila si rapida de a reactiona atunci cand vad infractiuni, lucruri ilegale, nedrepte sau deranjante. Nu de putine ori am fost de fata si am vazut:

  • taxatori ilegali in parcare,
  • cersetori copii, batrani, persoane cu dizabilitati,
  • magazine si in special florarii care nu dau bonuri fiscale,
  • violenta in cuplu,
  • caini comunitari agresivi,
  • persoane care cer spaga in scoli, in spitale,
  • persoane care arunca gunoaie pe jos sau masini care arunca gunoaie in natura.

Multi dintre noi vedem astfel de lucruri, dar denuntarea lor presupune un mare efort si uneori un mare risc. Dar de ce sa nu existe si o solutie prin care oamenii sa ia atitudine usor si fara sa se puna in pericol?

SOLUTIA

Pentru cei cu smartphone propun o aplicatie care sa le permita, prin apasarea a cateva butoane, transmiterea unei plangeri scrise prin email, mms sau fax spre organul autorizat. Una dintre problemele care-i impiedica pe oameni sa actioneze este greutatea cu care afla unde ar trebui facuta sesizarea. Prin instalarea aplicatiei, oricine va avea la indemana o modalitate de a actiona rapid.

Platforma online este locul unde ajunge o copie a sesizarii sub forma de nota pe o harta virtuala. Pe aceasta harta, in timp si cu ajutorul comunitatii, vor putea fi observate focarele si zonele unde sesizarile nu se rezolva aproape niciodata.

Datorita acestei platforme, orice persoana va avea puterea sa-i denunte pe infractori si asta fara ca ei sa stie. Membrii comunitatii devin astfel ochii si urechile autoritatilor viitorului. Sesizarea va putea fi si anonima.

Va veti gandi la riscul farselor. Dar oare de farse nu au deja parte Pompierii, Salvarea? Asta nu inseamna ca serviciile nu ar trebui sa existe. Va veti intreba daca Politia va raspunde. Potrivit legii (art. 221 din Codul de procedura penala) organul de urmarire penala este obligat sa se sesizeze din oficiu atunci cand afla pe orice alta cale (alta decat plangerea sau denuntul) ca s-a savarsit o infractiune. In masura in care contine date concrete si indica probe certe cu privire la savarsirea unei infractiuni, sesizarea poate constitui o informatie rezonabila care sa stea la baza unei sesizari din oficiu.

Din lipsa de informare, de curaj, de posibilitati sau pur si simplu de lehamite fata de birocratie, oamenii raman indiferenti la problemele care rod din societate ca viermele dintr-un mar stricat. Daca oamenii vor face mii de sesizari, telefoanele vor suna si harta virtuala se va inrosi, atunci autoritatile se vor simti presate sa faca mai mult, deoarece comunitatea e vie si cere dreptate.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile. Au mai ramas 7 zile pentru a va inscrie ideea in concursul Restart Romania.