Zonele miniere bogate in zacaminte de cupru din judetul Suceava ar putea fi redeschise si valorificate, a anuntat, joi, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Flutur, dupa ce a avut discutii pe aceasta tema cu reprezentanti ai Ministerului Economiei, potrivit Agerpres.

Gheorghe Flutur spune ca, in prezent, exista o conjunctura favorabila din punct de vedere economic, in conditiile in care pretul mondial al cuprului a crescut la 9.000 de dolari/tona, dupa ce in urma cu mai multi ani era de 3.000 de dolari/tona, subliniind ca este un interes mare pe piata mondiala pentru cupru.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, in judetul Suceava sunt zacaminte de milioane de tone, din care se poate extrage un concentrat ce contine 16% cupru, 3,5 grame de aur la tona si 450 de grame de argint la tona. Totodata, in judet sunt 18 milioane de metri cubi de steril in iazuri de decantare, iar prin noile tehnologii se pot scoate cantitati importante de cupru din aceste iazuri.

"Pornind de la faptul ca a crescut pretul la cupru, am incercat sa sensibilizam Ministerul Economiei pentru a lua in calcul redeschiderea si valorificarea unor zone cu minereu de cupru. (...) La Ostra avem patru iazuri, cu circa 15 milioane de metri cubi de steril, si noua tehnologie care e folosita pe piata mondiala, pe baza de hidrocicloane, poate sa scoata cantitati importante de cupru din sterilul din iazuri. Mai avem doua iazuri de decantare la Fundu Moldovei, cu circa 3 milioane de metri cubi de steril, cele de la Dealu Negru si Paraul Cailor. Avem depozite de zacaminte care inca nu au fost atacate la Ostra si la Manaila, pe Bistrita Aurie, unde se lucreaza si acum, dar putin. Am facut demersuri, pentru ca, daca pretul e rentabil, atunci trebuie sa ne gandim la revigorarea acestei industrii de extractie. Avem interesul sa aducem investitori si sa redeschidem aceste zone", a spus Gheorghe Flutur.

Potrivit acestuia, este posibila si redeschiderea altor perimetre miniere din judet, cum ar fi in Calimani, unde sunt importante zacaminte de titan, vanadiu si zirconiu, foarte cautate pe piata mondiala a metalelor rare, dar si perimetre miniere bogate in mangan.