Vicepremierul Marko Bela spune intr-un interviu pentru Agerpres ca intreaga coalitie guvernamentala trebuie sa ia o decizie clara in privinta proiectului de la Rosia Montana. Marko Bela - in continuare extrem de influent in UDMR - spune ca "sunt argumente puternice pentru a realiza acest proiect", dar "argumentele de protectia mediului raman si ele sunt de o greutate extraordinara".

Principalele declaratii ale lui Marko Bela despre exploatarea de la Rosia Montana:

- Eu nu cunosc formalitatile juridice prin care trebuie sa treaca acest proiect in cazul Ministerului Culturii si dupa aceea in cazul Ministerului Mediului, dar Ministerului Culturii inca nu a dat drumul acestui proiect si va spun foarte serios acest lucru.

- Intr-adevar, sunt argumente puternice pentru a realiza acest proiect, argumente economice, financiare si aceste argumente s-au amplificat atunci cand suntem intr-o perioada de criza si cand tara are nevoie foarte mare de bani.

- In acelasi timp, argumentele de protectia mediului raman si ele sunt de o greutate extraordinara, in opinia mea.

- Eu nu stiu care va fi solutia fiindca, repet, argumentele pro si contra sunt foarte puternice si foarte importante, dar nu UDMR trebuie sa ia o decizie.

- Nu putem lasa pe seama celor doi ministri si pe umerii lor o astfel de decizie, de importanta majora pentru noi toti. Si nu putem lasa nici pe seama UDMR.

- Eu am spus-o si colegilor mei, intreaga coalitie guvernamentala trebuie sa ajunga la o anumita concluzie. Ori intreaga coalitie sustine realizarea acestui proiect, ori intreaga coalitie sustine stoparea lui, dar, dupa parerea mea, numai cu sustinerea intregii coalitii putem merge mai departe.

- Vedeti foarte bine ca si in celelalte partide, si in PDL, sunt voci pro si contra. In astfel de conditii, nu cred ca un ministru sau un anumit partid din coalitie poate sa-si asume raspunderea si eu nu as recomanda acest lucru nici colegilor mei ministri, nici UDMR-ului.

- Dupa parerea mea, cat de repede, coalitia trebuie sa adopte o anumita pozitie. Ceea ce nu ne scuteste si nu scuteste nici o persoana si niciun demnitar de propria raspundere, si totusi este o alta situatie.

Despre demisia lui Peter Eckstein-Kovacs din functia de consilier prezidential:

- Dansul, in legatura cu Rosia Montana, a fost consecvent. Unii sunt de acord cu el, altii nu, dar el a fost consecvent. Si acum cativa ani a avut un proiect de lege, o initiativa de a interzice cianura, deci nu putem afirma ca in legatura cu Rosia Montana el si-ar fi schimbat parerea.

- Nu mi-a placut ca si-a legat demisia de aceasta problema fiindca, sincer, de luni de zile eu stiam de intentia domnului Eckstein de a pleca de la Cotroceni.

- Mie mi-a spus de acum cateva luni ca se gandeste sa renunte la aceasta functie. Inca, la vremea respectiva, problema Rosiei Montane nu era pe prim-plan. Eventual, unul dintre motive, pentru dansul, a fost si acesta, dar din acest punct de vedere nu mi-a placut ca in mod direct, de fapt cu abilitate politica foarte mare, si-a legat demisia de motivul Rosia Montana. Dar, in ceea ce priveste pozitia dansului legata de Rosia Montana, a fost consecvent.