Senatorii din Comisia pentru invatamant au respins, marti, propunerea legislativa initiata de deputatul Cezar Preda, care prevede introducerea obligativitatii purtarii uniformei scolare in unitatile invatamant primar - clasele I-IV si gimnazial, anunta Agerpres. Unii senatori au sustinut ca purtarea unei uniforme scolare ar putea afecta in mod negativ personalitatea in formare a elevilor din invatamantul primar si din cel gimnazial. Propunerea merge acum la Camera Deputatilor, care este for decizional.

Opiniile membrilor Comisiei in ceea ce priveste utilitatea impunerii unei astfel de masuri au fost impartite, unii considerand ca masura introducerii unei tinute vestimentare in scoli ar putea 'armoniza' atmosfera din scoli si 'i-ar pune pe picior de egalitate pe elevii cu familii cu venituri bune si pe cei care provin din familii mai sarace'. Pe de alta parte, unii senatori au sustinut ca purtarea unei uniforme scolare ar putea afecta in mod negativ personalitatea in formare a elevilor din invatamantul primar si din cel gimnazial.

Presedintele Comisiei pentru invatamant din Senat, Mihail Hardau (PDL) a precizat ca sustine introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare in unitatile de invatamant insa isi doreste ca aceasta masura sa fie aplicata treptat si nu 'ca ghilotina - de azi pe maine': 'Eu sustin impunerea, dar aceasta trebuie sa fie graduala, in timp. De asemenea, Ministerul (n.r. Educatiei) ar trebui sa vina cu suplimente care sa incurajeze scolile sa introduca uniformele scolare. S-ar putea ca, prin mimetism, si alte unitati scolare sa adopte acest model. Mimetismul este si el de ajutor in propagarea unei idei'.

Senatorul PSD Doina Silistru a invocat faptul ca mai multi parinti care provin din medii mai sarace i-au solicitat sa sustina proiectul de lege intrucat prin introducerea unei uniforme scolare ar fi atenuate discrepantele dintre elevii saraci si cei care provin din familii mai instarite: 'Sunt persoane care au o situatie financiara buna si altele care nu au. Consider ca elevii saraci s-ar simti mai bine daca ar exista o uniforma scolara fiindca astfel ar fi toti elevii pusi pe picior de egalitate. Eu sustin introducerea obligativitatii purtarii uniformelor scolare in invatamantul primar si in cel gimnazial'.

Pe de alta parte, insa, vicepresedintele Comisiei pentru invatamant, liberalul Nicolae Robu, a afirmat ca isi aminteste cu neplacere de faptul ca a trebuit sa poarte uniforma in scoala. In opinia acestuia, decizia introducerii sau neintroducerii uniformelor scolare in unitatile de invatamant ar trebui sa apartina in totalitate scolilor. 'Sigur, nu e nimic rau daca se poarta uniforme in scoli, dar nu cred ca trebuie noi sa impunem imperativ prin cadrul legal acest aspect. Scolile ar trebui sa decida daca au sau nu nevoie de uniforme', a spus Robu.

De aceeasi parere a fost si democrat-liberalul Ion Bara care a sustinut ca prin introducerea obligativitatii purtarii unei anume tinute vestimentare in scoli 'nu se rezolva problema': 'Unii spun ca e vorba de o problema sociala, alti ca e vorba de o problema ce tine de invatamant. Ce problema se rezolva de fapt prin introducerea unei astfel de masuri? Ca tinuta elevilor din acest moment nu este cea pe care ne-o dorim noi. Dar am mers la cauza? Uniforma reprezinta prestigiul unei scoli? Nu cred. La examenul de bacalaureat au fost cazuri in care elevii din licee cu uniforme nu au reusit sa treaca de acest examen. Este adevarat ca elevii trebuie sa aiba o tinuta si o atitudine decente. Dar daca noi impunem care este aceasta tinuta nu cred ca rezolvam problema. Vorbim de descentralizare dar vrem sa impunem obligativitatea purtarii uniformelor scolare'.

Senatul este prima Camera sesizata in cazul propunerii legislative privind introducerea unor masuri pentru cresterea prestigiului educatiei in invatamantul primar si gimnazial.