Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile Omului, Thomas Hammarberg, noteaza intr-un comentariu publicat luni ca Romania a deschis un centru de detentie clandestin al CIA langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, operatiunile agentiei americane in tara noastra continuand apoi mai bine de doi ani, relateaza Mediafax.

Intr-un subcapitol al comentariului, intitulat "Intrebari fara raspuns", Hammarberg noteaza ca "Romania a fost de asemenea gasita complice in detentiile secrete ale CIA".

"Un centru de detentie clandestin al CIA a fost deschis langa Bucuresti, la 23 septembrie 2003, imediat dupa inchiderea facilitatii din Polonia. Este cunoscut faptul ca cel putin un detinut important a fost transferat direct pe aeroportul Baneasa, la miezul noptii. Operatiunile CIA au continuat apoi in Romania mai bine de doi ani", scrie Hammarberg in comentariul publicat luni.

El spune ca, "din pacate, autoritatile romane au demonstrat putina vointa reala de a descoperi adevarul despre ceea ce s-a intamplat pe teritoriul Romaniei".

Oficialul CoE noteaza ca singurul raspuns oficial a fost o negare, sustinuta de o comisie din Senat care a respins toate acuzatiile.

"O investigatie la nivel de procurori sau o ancheta publica cu acces obligatoriu la informatii clasificate nu mai trebuie evitata", mai scrie Hammarberg.

Comentariul lui Hammarberg este intitulat "Europenii trebuie sa dea socoteala pentru complicitatea in ceea ce priveste tortura si detentiile secrete practicate de CIA".

Comisarul mai noteaza ca, incepand din anul 2001, CIA a dezvoltat o retea vasta de operatiuni clandestine de combatere a terorismului, vizand in special capturarea si detentia celor mai cautati suspecti.

Potrivit lui Hammarberg, agentiile partenere ale CIA din mai multe tari, inclusiv din Europa, au colaborat indeaproape in aceste activitati, iar centre de detentie secrete au fost infiintate in cel putin sapte locatii distincte din strainatate. In aceste locatii, scrie Hammarberg, au fost transferati detinuti ai CIA pentru "interogatorii brutale".

Comisarul noteaza si cateva dintre tehnicile de interogare ilegale, printre care nuditate fortata, privare de somn pe perioade indelungate, stat in picioare fortat (foarte multe ore) sau in pozitii dureroase, tehnici de simulare a inecului, loviri.

In ceea ce priveste Europa, Thomas Hammarberg noteaza ca un centru de detentie a fost deschis in Polonia, la 5 decembrie 2002, zi in care un avion i-a adus de la Bangkok pe aeroportul Szymany pe Abu Zubaydah si Abd Al-Nashiri, considerati "detinuti importanti".

Hammarberg mai scrie ca, ulterior, in februarie, martie si iunie 2003 alti detinuti importanti au fost adusi in Polonia, printre care si cei implicati in planuirea atacurilor de la 11 septembrie: Khalid Sheik Mohammed si Ramzi Binalshibh. In cazul lui Khalid Sheik Mohammed, tehnicile de simulare a inecului au fost incercate de 183 de ori intr-o singura luna, scrie Hammarberg, citand un inspector CIA.

"Adevarul pe de-a-ntregul trebuie acum stabilit si trebuie oferite garantii ca astfel de forme de cooperare nu se vor repeta. Investigatii efective sunt imperios necesare", mai scrie comisarul CoE.

Thomas Hammarberg, comisarul CoE pentru Drepturile Omului, a denuntat, joi, "delictele" comise de state europene in campania de combatere a terorismului lansata dupa 11 septembrie 2001, referindu-se la colaborarea cu CIA pentru transferul suspectilor de terorism.

Intr-un comunicat oficial al CoE, comisarul pentru Drepturile Omului a acuzat guverne europene ca au ajutat Statele Unite sa comita "nenumarate" infractiuni in ultimi zece ani.

"In incercarea de combatere a delictelor atribuite teroristilor, au fost comise nenumarate alte delicte in cursul razboiului global al SUA impotriva terorismului. Multe dintre aceste delicte au fost acoperite cu grija si in mod deliberat. In aceste circumstante, este nevoie de o atitudine autocritica inclusiv aici, in Europa", a spus Hammarberg, subliniind ca guverne europene au fost complice la strategiile antiteroriste americane, inclusiv la acte de tortura, blocand investigatiile in cazurile de "transferuri extraordinare" a suspectilor de terorism.

"Guverne europene au fost complice la strategiile antiteroriste ale CIA. Au permis, au protejat si au participat la operatiuni CIA in care au fost incalcate principii fundamentale ale sistemelor judiciare si ale drepturilor omului", a subliniat Hammarberg.

Un avion al companiei Richmor Aviationa efectuat numeroase zboruri in cadrul programului CIA de extradari extraordinare, inclusiv catre Bucuresti, a relatat saptamana trecuta The Washington Post in editia electronica, prezentand detaliile unui proces intre contractori care a avut loc in Statele Unite.

CIA a incredintat o parte din operatiunile sale unor companii de aviatie mici, ale caror experiente anterioare au inclus transportarea echipelor sportive in tara.

Zborurile din august 2003, precum si zeci de alte zboruri catre Bucuresti, Baku, Cairo, Djibouti, Islamabad sau Tripoli, au fost organizate de compania Sportsflight din Long Island. Aceasta a inchiriat un avion de la Richmor Aviation, cu sediul in apropiere de aeroportul Columbia County din Hudson, New York. In cele din urma, Richmor a dat in judecata Sportsflight pentru incalcarea termenilor contractului.

In cadrul procesului, au fost dezvaluite costurile si rutele a numeroase zboruri CIA.

Norica Nicolai, care a coordonat comisia parlamentara privind inchisorile CIA, a declarat, la RFI, ca noile date privind zborurile CIA sunt "usor confuze si total nerelevante", ea precizand ca ancheta Parlamentului a exclus clar posibilitatea existentei unor inchisori, dar nu transferul de detinuti.

"Aceste date (prezentate de Washington Post - n.r.), care sunt usor confuze si total nerelevante in intentia de a dovedi acest schimb de prizonieri sau existenta unor inchisori pe teritoriul Romaniei, nu schimba cu nimic datele problemei. Pot sa accept ca in SUA e o ancheta judiciara in legatura cu contractarea de catre CIA a unor zboruri private in scopul utilizarii pentru transferul de detinuti, insa acesta nu dovedeste nimic in legatura cu Romania", spune europarlamentarul liberal.

"Cred ca daca ar fi dorit cineva sa afle ceva in legatura cu aceasta poveste, ar fi trebuit sa o faca la momentul respectiv, adica 2003, 2004, 2005", afirma Norica Nicolai.

Fostul senator PNL, care a coordonat ancheta parlamentara in scandalul inchisorilor secrete ale CIA, precizeaza ca nu exclude transferurile de detinuti: "O ancheta parlamentara nu are mijloacele unei anchete judiciare. Noi am exclus clar posibilitatea existentei unor inchisori, dar niciodata transferurile de detinuti, pentru ca din punctul de vedere al Conventiei de la Chicago, Romania nu a avut niciodata posibilitatea sa intre in aeronavele americane si sa investigheze in interiorul lor".