Dosare Juridice

Interes crescut pentru terenurile agricole si forestiere din Romania

de Eva Hegedüs-Brown, Oana Mănuceanu     Schoenherr si Asociatii
Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:13 Dosare Juridice - Energie si Mediu


Eva Hegedues-Brown, Oana Manuceanu
Foto: Arhiva personala
Liberalizarea pietei terenurilor agricole si forestiere pentru cetatenii si companiile din UE si SEE incepand cu ianuarie 2014 starneste si mai mult interes in legatura cu acestea.

Nu este un secret faptul ca preturile terenurilor agricole si forestiere din Romania sunt foarte atractive.

In acelasi timp, cele mai mari castiguri din productia de alimente din zona Euro au fost realizate in Romania, conform raportarilor pentru prima jumatate a anului 2013. Acelasi fenomen este valabil si in cazul terenurilor forestiere. Cu preturi intre 2.000 de euro/ha si 3.800 de euro/ha, Romania are un avantaj competitiv considerabil fata de tarile vest-europene. Pretul este atractiv si productia poate fi vanduta fara dificultati. Companii din Europa, Orientul Mijlociu, si chiar din China sunt in cautarea lemnului din Romania.

Adaugand la toate acestea si un grad crescut de garantare a dreptului de proprietate, nu este de mirare ca Romania a devenit extrem de cautata de catre investitori pentru terenuri agricole si forestiere.

Anterior, strainii puteau sa detina titlu de proprietate asupra terenurilor prin intermediul societatilor inregistrate in Romania, in timp ce cetatenii UE / SEE rezidenti in Romania aveau acces direct la terenuri.

Noi reglementari


Incepand cu 1 ianuarie 2014, persoanele fizice si juridice din UE / SEE pot detine in proprietate terenuri agricole si forestiere in Romania, indiferent daca sunt sau nu rezidente in Romania si fara a fi nevoie de interpunerea unei companii.

Costuri legate de achizitie

Titlul de proprietate este transferat prin autentificarea notariala a contractului de vanzare-cumparare. Taxa minima notariala perceputa este stabilita prin lege si se calculeaza ca procent din pretul de cumparare, procent care variaza intre 0,65% si 1%.

Din punct de vedere al demersului juridic, in urma efectuarii unui transfer de proprietate noul proprietar este inregistrat in cartea funciara. Taxele de cadastru sunt de 0,5% din pretul de cumparare, in cazul in care cumparatorul este o companie, si 0,15%, in cazul in care cumparatorul este o persoana fizica.

Costurile notariale, precum si taxele de la cartea funciara sunt de cele mai multe ori suportate de catre cumparator.

In cazul in care tranzactia este supusa TVA-ului, iar cumparatorul nu are dreptul de a deduce TVA (de exemplu, o persoana fizica), pretul poate creste cu 24%.

In mod normal, vanzarea de terenuri agricole si forestiere ar trebui sa fie scutita de TVA, cu exceptia cazului in care vanzatorul opteaza pentru aplicarea TVA. In cazul in care vanzatorul a achitat si dedus TVA la achizitia respectivului teren, vanzarea ulterioara fara TVA a aceluiasi teren va determina un cost cu TVA-ul, vanzatorul fiind obligat sa restituie la bugetul de stat TVA dedusa initial. Prin urmare, vanzatorul poate fi motivat sa opteze pentru aplicarea TVA pe tranzactie.

In ce priveste impozitul pe profit, din punct de vedere fiscal nu se poate deduce amortizarea terenurilor, dar companiile pot deduce cheltuielile legate de tranzactie. Cu toate acestea, o deducere fiscala pentru pretul de achizitie al terenurilor poate fi permisa in tara de rezidenta a cumparatorului.

Exploatarea terenurilor

Venitul impozabil din activitati agricole si forestiere al unei companii este calculat ca diferenta intre venituri si cheltuieli deductibile.

Pentru persoane fizice, impozitarea este specific reglementata, similar cu impozitarea veniturilor din activitati independente: 
 • pentru anumite activitati sunt stabilite norme de venit si persoana fizica plateste 16% impozit pe norma stabilita, indiferent de veniturile efectiv realizate. Pentru referinta, cea mai mare norma de venit aplicabila pentru 2013 a fost pentru plante ornamentale (RON 11.773 / ha);
 • pentru alte activitati, profitul se calculeaza pe baza veniturilor si cheltuielilor reale;
 • contributii sociale de sanatate ar putea fi, de asemenea, datorate.

In cazul nerezidentilor, urmatoarele aspecte ar trebui avute in vedere din punct de vedere fiscal:
 • ca regula, veniturile ar fi impozabile in Romania, fiind legate de un bun imobil situat aici; aceasta regula este confirmata, de asemenea, si de prevederile Conventiei model OECD care dau dreptul statului in care bunul imobil este situat sa impoziteze
 • tara de rezidenta fiscala ar trebui sa permita eliminarea dublei impuneri;
 • nerezidentii ar putea fi nevoiti sa se inregistreze in scopuri de TVA.

Transferul de teren

In cazul in care o persoana vinde terenuri din patrimoniul personal, intregul venit din vanzare este impozabil cu o rata de impozit cuprinsa intre 1% si 3%, in functie de valoarea pretului si de perioada de detinere. Pentru companii, castigul de capital din vanzarea de terenuri este impozitat cu 16%. Astfel, in cazul in care este de asteptat o crestere semnificativa a preturilor terenurilor, un cost fiscal de 1% -3% din pretul de vanzare s-ar putea dovedi mai eficient in comparatie cu un impozit de 16% pe castigul de capital.

Exista si exceptii, venitul din anumite transferuri fiind neimpozabil: donatiile intre rude pana la gradul 3 si intre soti, precum si mostenirile, in cazul in care succesiunea este finalizata in termen de 2 ani.

TVA-ul este, de asemenea, o problema care trebuie avuta in vedere in cazul vanzarilor de terenuri. Terenurile achizitionate pentru uz personal pot fi vandute fara TVA, in timp ce pentru un teren achizitionat in scopul afacerii (presupunand ca acesta este neconstruibil), vanzatorul poate opta sa aplice TVA.

Acesta este cadrul legal si fiscal aplicabil in prezent. Dar legile din Romania se modifica destul de des si ramane de vazut modul in care piata si practica evolueaza in 2014, primul an in care persoanelor fizice si persoanelor juridice din UE si SEE li se va permite sa detina direct terenuri agricole si forestiere in Romania.

Indiferent de structura aleasa, achizitionarea directa sau printr-o societate din Romania, este recomandabil sa se efectueze o verificare amanuntita a titlului de proprietate, de care depinde si succesul unei vanzari ulterioare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6866 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  Problema e urmatoarea: (Vineri, 31 ianuarie 2014, 16:58)

  Ciobanul Bucur [utilizator]

  In urma succesiunilor, o persoana detine acum mai multe parcele in suprafete de sub 1 ha. fiecare. Cine va fi interesat sa cumpere, de ex., 3 ha de teren agricol format din 6 parcele imprastiate in locuri diferita pe raza aceleiasi comune? In practica, cele 3 ha. sunt situate acum comasate la un loc, dar asta numai prin intelegere locala intre proprietari si primarie. Situarea lor in titlul de proprietate e cu totul alta. Aceasta e situatia in tot sudul tarii, din cate cunosc eu. Nu stiu cum e in Transilvania si Banat, dar in judetele din sud asa e.
  • +2 (2 voturi)    
   E la fel si-n Banat, ... (Sâmbătă, 1 februarie 2014, 7:20)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

   ... dar din ce stiu eu au aparut asociatii/arendasi care iau tot ce pot dintr-o anumita zona, si lucreaza suprafete mari comasate. Chiar daca nu e realizata o comasare 100%, situatia devine OK cand peste 80% din toti proprietarii de terenuri dintr-un sat au terenurile in doua, maxim trei asociatii, care asociatii mai au insa si parti mari de teren de la satele vecine.

   Nu e asta situatia peste tot (oameni mai caposi ca banatenii e greu sa gasesti, si dupa vorba lu' buna-meu doua pietre tari nu fac faina buna, asa ca banatenii se asociaza greu), dar pe masura ce lumea o sa vada ca treaba merge mai bine decat daca te chinui tu cu 50 de arii imprastiate in trei parcele, o sa se raspandeasca. Chestie care eu sper sa duca la pastrarea terenurilor in buna masura in proprietate romaneasca, chiar daca majoritatea celor ce le vor lucra vor fi italieni, olandezi, nemti sau alte natii (in Banat in agricultura gasesti multi italieni, de altii nu stiu).
 • 0 (0 voturi)    
  cumparati bizonilor.. (Duminică, 2 februarie 2014, 19:03)

  gogudelacrevedia [utilizator]

  Articolul si argumentele sunt identice cu cele din 2007-2008 cand toate concluziile indicau ca trebuie sa cumperi terenuri si case ca maine o sa fie mai scumpe. In concluzie, investiti dragilor ca sa faca desteptii care au cumparat acum 2-3 ani pe minime istorice exit-ul si voi sa ramaneti cu ochii in soare, pentru a cata oara?

  Reteta investitiei ideale e sa nu cumperi ce cumpara gloata doar sa vinzi ce cumpara gloata. Renuntati sa fiti manati ca vitele si puneti procesorul la lucru, eventual aruncati o privire pe un grafic pret-timp si nu cumparati pe maxime indiferent de ce activ este in discutie.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by