Un oficial al politiei din Grecia a declarat ca hackerii responsabili pentru furtul de certificate de emisii de dioxid de carbon, care a determinat Comisia Europeana sa opreasca tranzactiile saptamana trecuta, ar fi provenit din Romania, transmite Reuters.

Politia a identificat intre 8 si 10 adrese IP pe care hackerii le-au folosit pentru a ataca registrul national al Greciei al emisiilor de gaze cu efect de sera.

"Am localizat adrese in Romania, iar Interpolul a fost informat", a declarat oficialul din politie.

CE a decis saptamana trecuta sa suspende tranzactiile cu certificate pentru dioxid de carbon, dupa ce hackerii au furat certificate in valoare de circa 30 milioane euro de la registrele nationale din mai multe tari europene.

Potrivit Wall Street Journal, citat de Bloomberg, politia, impreuna cu Europol si Interpol, vor anunta arestari in acest caz in urmatoarele zile.

In noiembrie anul trecut, Holcim Romania a anuntat ca persoane necunoscute au accesat ilegal conturile de certificate CO2 detinute de companie la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera, sustragand certificate de 15 milioane euro, caz care a fost sesizat si la Europol (Oficiul de Politie al Uniunii Europene). Se banuia la acel moment ca sustragerea certificatelor a fost realizata cu ajutorul unor persoane din cadrul companiei.

Certificatele de emisii au la baza sintagma "poluatorul plateste". Compania A care polueaza mai mult decat cota atribuita si pentru care ar fi prea costisitoare o restructurare in vederea reducerii nivelului de poluare, poate cumpara "dreptul" de a polua suplimentar de la o alta companie (B) care polueaza mai putin decat ii permit certificatele obtinute. Ambele companii sunt prin urmare, castigatoare. Firma A plateste pentru poluarea "suplimentara", iar firma B este recompensata financiar pentru faptul ca nu polueaza la un nivel ridicat. Certificatele se tranzactioneaza pe burse, volumul global al acestor tranzactii depasind 136 miliarde de dolari in 2009.