​Ministrul Energiei Sebastian Burduja a anunțat luni că o nouă centrală de cogenerare, CET Titan, va fi construită în București, fiind “prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic” în Capitală. Ministrul vorbește despre investiții pentru bucureșteni în contextul în care surse politice spun că acesta ar fi interesat de o candidatură la primăria generală a Capitalei, în cadrul alegerilor de anul viitor. De altfel, odată cu acest anunț, Burduja a găsit ocazia de a lansa critici la adresa actualului primar general, Nicușor Dan.

Sebastian BurdujaFoto: HotNews / Claudia Pirvoiu

“CET Titan este prima investiție majoră după 15 ani, iar pentru bucureștenii din Titan și Pantelimon va însemna un serviciu public de termoficare mai ieftin și mai modern”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei.

Deocamdată, investiția este abia la faza de autorizare a lucrărilor de demolare

Titan Power SA este firma responsabilă pentru implementarea proiectului „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență" pe terenul CET Titan București, având o capacitate instalată de până la 50 de MWe.

Ministerul Energiei susține că această centrală va fi echipată cu cinci grupuri motor-generator, care vor utiliza atât gaz metan, cât și amestecuri cu hidrogen, oferind astfel cea mai modernă și automatizată soluție pentru sistemul de termoficare din Capitală.

Ministerul Energiei mai spune că pentru proiectul „Centralei electrice de termoficare în cogenerare de înaltă eficiență” au fost deja parcurse etapele: Studiu de Fezabilitate, Studiul de Racordare la RED, obținerea tuturor avizelor conform Certificatului de Urbanism (CU), inclusiv Acordul Tehnic de Racordare (ATR) pentru conectarea la rețea.

Titan Power a demarat acum faza de autorizare a lucrărilor de demolare și construcție în vederea pregătirii pentru achiziționarea lucrărilor la Centrala Electrică de Termoficare - CET Titan București.

Burduja: doar 2 km de rețea au fost reabilitați pe fonduri europene

„Este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București. Anul viitor se împlinesc 10 ani de când fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi", a declarat Burduja.

Acesta nu a scăpat ocazia de a-l critica pe Nicușor Dan.

"Prin ceea ce facem la Titan Power și la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureștenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023. Nu este însă suficient, iar efectele se vor simți mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureștenilor. Încă avem pierderi imense în sistem, peste 1500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreținere pentru cetățenii Capitalei. Din păcate, doar 2 km de rețea au fost reabilitați pe fonduri europene în ultimii trei ani de zile — o mare dezamăgire", a spus Burduja.

Acesta a amintit că ELCEN lucrează și la alte proiecte, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului. "Dacă Oradea a reușit să facă asta, trebuie să reușim și noi, cu toate resursele aflate la dispoziție.”, a mai spus Burduja.

Imediat după obținerea ultimelor documente necesare (Autorizație de Desființare / Autorizație de Construire), care vor fi finalizate în anul 2024, se va trece la etapa de achiziție a lucrărilor, procurarea echipamentelor, edificare, ulterior, la calificarea și obținerea Procesului-Verbal de Finalizare (PIF) a centralei. Aceste ultime etape sunt planificate pentru sfârșitul anului 2026, susține MInisterul Energiei.