Specialiștii de la Dispeceratul Energetic Național au probleme cu menținerea echilibrului în sistem, în contexul în care din ce în ce mai mulți prosumatori și proiecte de energie regenerabilă intră în funcțiune, spune ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a arătat că ideologia înverzirii care a cuprins Europa trebuie să țină cont în primul rând de securitatea energetică și de preț.

Turbine eolieneFoto: Dreamstime.com

„În privința energiei regenerabile, este o rată atât de accelerată, încât pe mulți îi sperie, inclusiv la Dispeceratul Energetic Național. Am fost acolo și specialiștii sunt îngrijorați de creștere accelerată a numărului de prosumatori și a ponderii de energii regenerabile și a producției intermitente”, a spus ministrul, într-o conferință de specialitate organizată de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei.

El a arătat că fenomenul va continua, iar în următorul an vor intra în sistem alte capacități de 2.000-2.500 de MW, finanțate prin PNRR.

„Am explicat și la Bruxelles: nu poți să elimini cărbunele, să nu mergi nici pe nuclear, să nu accepți nici gazul, dar să ai o energie sigură. România trebuie să-și facă auzită această voce. Trebuie să explicăm că aceasta ideologie a înverzirii nu poate să nu țină cont de securitate și de preț. Deci aceasta este ordinea priorităților: energia trebuie să fie sigură, ieftină și verde, în ordinea aceasta. Verde dacă se poate și cât se poate”, a completat Burduja.

Citiți și: Fenomenul fotovoltaicelor a scăpat de sub control. ANRE propune limitarea capacității pe care o poate instala un prosumator