Cotatia petrolului evolua in scadere luni, dupa esecul marilor producatori reuniti la Doha in incercarea de a ajunge la un acord asupra inghetarii productiei, pentru a sustine preturile, pe fondul tensiunilor dintre Riad si Teheran, scrie AFP.

SondaFoto: Flickr

La deschiderea pietelor asiatice, cotatia petrolului a cazut la 40,10 dolari pentru Brent si 37,61 dolari pentru WTI, maximul ultimelor zece zile, marcand o depreciere de 6,7% si, respectiv, 6,8% in raport cu inchiderea de vineri, inainte de a-si reduce pierderile pe pietele europene.

Investitorii sperau sa vada la reuniunea de la Doha, la care au participat 18 tari producatoare de petrol, membre sau nu ale Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), un acord in privinta inghetatii unei productii supra-abundente care afecteaza preturile de aproape doi ani.

Dar, dupa sase ore de negocieri, ministrul qatarez al Energiei, Mohammed ben Saleh al-Sada, a anuntat ca este nevoie de "mai mult timp", naruind astfel asteptarile principalilor actori din sector. Cu atat mai mult cu cat nicio data nu a fost fixata pentru o noua reuniune, potrivit ministrului.

Divergentele dintre Iran, care si-a anuntat in ultimul moment absenta de la reuniune, si Arabia Saudita au impiedicat un progres in discutii.

Expertii de la Commerzbank cred ca, cerand participarea Iranului, in ciuda refuzului prealabil al Teheranului, "Arabia Saudita a torpilat intentionat acordul".