Greenpeace Romania si Bankwatch Romania au dat in judecata Guvernul, cerand anularea HG 960/2015 privind exproprierea imobilelor din din satul Runcurel (Gorj), facute cu scopul extinerii exploatarii miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Organizatiile de mediu au cerut la Curtea de Apel Bucuresti anularea actului normativ, actiunea fiind inregistrata in instanta pe 25 martie 2016. Greenpeace considera ca exproprierile sunt abuziv, mai ales in conditiile in care proprietarii primesc cate un euro pe fiecare metru patrat din imobile, indiferent de categoria lor de folosinta.

Printre motivele actiunii in instanta, invocate de reprezentantii organizatiilor de mediu, se numara incompatibilitatea proiectului cu strategia energetica nationala in vigoare, ajutorul ilegal de stat acordat unei societati comerciale, lipsa unei documentatii de urbanism valabile pentru proiect, incalcarea acordului de mediu pentru extinderea carierei si adoptarea hotararii fara un proces real de consultare a publicului.

Reprezentantii Greenpeace Romania si Bankwatch Romania spun ca au semnalat premierului Dacian Ciolos, in mai multe randuri, abuzurile produse in urma aplicarii HG, insa nu au primit raspunsuri din partea acestuia.

Reprezentantii Greenpeace sustin ca au transmis premierului, pe 25 ianuarie 2016, un memoriu semnat de o parte din locuitorii satului Runcurel, prin care acestia ii cereau revocarea hotararii 960/2015. "Exact o luna mai tarziu, pe 25 februarie, memoriul localnicilor a primit un raspuns, insa nu de la premierul Dacian Ciolos- singurul in masura sa impuna revocarea hotararii- ci de la compania beneficiara, Complexul Energetic Oltenia. Compania mentiona ca HG960/2015 respecta legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publica si- spre stupoarea locuitorilor din Runcurel- ca populatia a fost informata si consultata", a declarat Ionut Cepraga, coordonator de campanii in cadrul Greenpeace.

Cele doua organizatii de mediu i-au solicitat premierului o intrevedere si transmis acestuia si o petitie semnata, pana la acea data, de peste 3.300 de romani pentru revocarea hotararii. "Toate eforturile noastre si ale localnicilor de dialog cu premierul au fost in zadar: domnul Dacian Ciolos nici macar nu a considerat necesar sa ne transmita un raspuns, oricat de simplu. Consideram ca Guvernul trebuie sa puna drepturile fundamentale ale cetatenilor inaintea intereselor unei companii", a mai spus Ionut Cepraga.

Potrivit Hotararii de Guvern aprobate in decembrie 2015, extinderea carierei de lignit Jilt Nord pe teritoriul comunei Matasari, pentru alimentarea termocentralei Turceni, este de utilitate publica. Imediat dupa aprobarea HG, au fost transmise notificari catre 134 de gospodarii, indicand compensarea terenurilor pe care localnicii le detin la pret unic pe metru patrat (aproximativ 1 Euro), indiferent daca terenurile sunt intravilane sau agricole, fara a oferi vreo compensare pentru locuinte, livezi etc.

Circa 20 de activisti ai Greenpeace au protestat, duminica, fata de exproprierile din satul Runcurel, judetul Gorj, in vederea extinderii exploatarii miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, dupa ce peste 130 de familii au primit notificari in acest sens, informeaza Mediafax.

Activistii au protestat pe marginea carierei Jilt Nord din satul Runcurel fata de exproprierea a peste o suta de familii, in vederea extinderii carierei de lignit apartinand Complexului Energetic Oltenia.