Marți au avut loc alegeri la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași unde 6 candidați s-au înscris în turul I pentru funcția de rector al prestigioasei universități. Printre ei și Tudorel Toader care dorește un al treilea mandat.

Tudorel ToaderFoto: AGERPRES

Au avut drept de vot 844 de cercetători, studenți și profesori ai universității, iar prezența (în jur de 90%) a fost mai mare decât în urmă cu 8 ani, în 2016, când Tudorel Toader câștiga primul mandat, anunță Ziarul de Iași.

În urma voturilor, rezultatul îl situează ca favorit pe prof. dr. Liviu Maha cu 222 de voturi, în timp ce fostul ministru al Justiției a adunat doar 191 de voturi.

„Rămânem în același ritm, de a sta de vorbă cu colegii, de a răspunde întrebărilor, de a câștiga încrederea”, a declarat prof. dr. Liviu Maha imediat după ce a aflat câte voturi a câștigat.

Ceilalţi 4 candidaţi au primit următoarele voturi:

  • prof.univ.dr. Mihaela Onofrei (128);
  • prof.univ.dr. Gabriel Claudiu Mursa (121);
  • prof.univ.dr. Tudor Luchian (44 de voturi);
  • conf.univ.dr. Adrian Muraru (15);

Turul al doilea va avea loc la o săptămână de la prima rundă de votare, pe 18 martie, cei doi candidaţi având la dispoziţie încă o săptămână pentru a organiza întâlniri în facultăţi sau dezbateri publice pentru a-şi prezenta planurile manageriale.

Alegerile universitare, prin care comunitățile academice își aleg conducerea, care au început încă de la finalul anului 2023 în unele universități, nu au adus schimbări atunci când vorbim despre funcțiile de rectori, cea mai importantă funcție din orice universitate. În cazul a patru universități (din Alba Iulia, Timișoara, Brașov și Târgu Mureș), rectorii în funcție au fost aleși pentru al patrulea mandat.