Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din București (FSPUB), Cristian Preda, a anunțat că Senatul universității a decis să retragă titlul de doctor honoris causa acordat în anul 1973 lui Nicolae Ceaușescu.

Nicolae CeaușescuFoto: Dieter Endlicher / AP / Profimedia

„Senatul UB a votat propunerea mea de a-i retrage titlul de doctor honoris causa lui Nicolae Ceaușescu, pe care Universitatea i-l acordase în 1973”, a scris Cristian Preda.

Cristian Preda anunțase la începutul lunii februarie că i-a solicitat președintelui Senatului UB să supună la vot retragerea titlului de doctor honoris causa acordat lui Nicolae Ceaușescu.

UB spune că este o „revalidare” a unei decizii luate în trecut

Reprezentanții UB susțin, într-un comunicat de presă, că este vorba despre o revalidare a unei decizii luate în perioada decembrie 1989 - ianuarie 1990.

  • „Senatul Universității din București (UB) a decis, de jure, în ședința de miercuri, 21 februarie 2024, revalidarea hotărârii de retragere a titlului onorific de Doctor Honoris Causa (DHC) acordat de Universitatea din București lui Nicolae Ceaușescu. Această decizie o validează pe cea din perioada decembrie 1989 – ianuarie 1990, care, deși nu a putut fi identificată în arhivă, de facto a fost în vigoare tot acest timp.
  • Situația de condamnare definitivă și irevocabilă a lui Nicolae Ceaușescu din data de 25 decembrie 1989 se înscrie printre cazurile explicite de retragere a titlurilor onorifice de DHC acordate de UB, conform Regulamentului Universității din București privind acordarea titlurilor onorifice. Menționăm că Nicolae Ceaușescu nu figura, nici până în prezent, pe lista oficială, publicată inclusiv pe site-ul www.unibuc.ro, a posesorilor titlului onorific de Doctor Honoris Causa al Universității din București”, conform comunicatului de presă.

Titlul de doctor honoris causa este un titlu onorific pe care universitățile îl pot oferi unor persoane eminente, care s-au făcut remarcate în anumite domenii profesionale.