Ministrul Educației din Franța, Amélie Oudéa-Castéra, a fost demisă după ce se afla de mai multe săptămâni în centrul unui scandal public izbucnit după ce a declarat că a decis să își ducă copiii la o școală privată, din lipsa personalului din sistemul public.

Fostul ministru Educației din Franța, Amélie Oudéa-CastéraFoto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Amelie Oudea-Castera a fost numită în funcție pe 12 ianuarie 2024. Scandalul public privind declarațiile fostului demnitar a apărut la doar trei zile de la preluarea conducerii Ministerului Educației.

Fostul ministru a spus că a decis să își ducă copiii la o școală privată pentru că în sistemul public este lipsă de personal. Ca reacție la declarațiile acesteia, francezii au cerut demisia ei din fruntea Ministerului Educației, scrie Euronews.

Cine este noul ministru al Educației din Franța

Noul ministru al Educației din Franța este Nicole Belloubet, care în trecut, în perioada 2017-2020, a fost ministru al Justiției, scrie edupedu.ro.

Belloubet preia portofoliul educației în contextul în care în Franța în ultimele zile 20% dintre profesorii francezi au participat la o grevă după ce premierul Gabriel Attal a anunțat o reformă a sistemului educațional, fiind nemulțumit de rezultatele testelor PISA 2022.