Colegiul Naţional „B.P. Haşdeu” din Buzău trebuie să îi plătească unui fost elev daune morale de 3.000 de euro, după ce în 2018 acesta a primit media 2 la purtare pe un semestru, în urma unei postări pe Facebook. Elevul a luat apoi Bacalaureatul cu 9,05, iar părinţii săi au dat în judecată școala. Decizia pronunţată de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti este definitivă.

Decizie instanțăFoto: Sergey Mironov / Alamy / Alamy / Profimedia

În anul 2018, Andrei Voicu, elev în clasa a XI-a la acea vreme, a postat pe un grup de Facebook al liceului un videoclip în care apărea profesoara lui de desen și care era însoţit de mesajul: „Colegiul Bogdan Petriceicu Hasdeu este liceul în care este interzisă purtarea bărbii şi a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minţi ale sistemului de învăţământ, această struţo-cămilă a artei, care se zbate între vocaţia de a cânta şi de a desena”.

Consiliul profesoral a decis ca băiatului să îi fie scăzută nota la purtare, însă părinţii copilului au susţinut nevinovăţia acestuia şi au deschis o acţiune în instanţă. Ulterior, elevul a promovat examenul de bacalureat cu media 9.05.

„În urma eforturilor noastre susţinute, Colegiul a fost obligat să radieze menţiunile din evidenţele şcolare ale lui Andrei, inclusiv nota injustă de 2 la purtare şi să revizuiască media pe semestrul 1. Mai mult, justiţia i-a acordat clientului nostru daune morale în valoare de 3.000 de euro, marcând astfel recunoaşterea impactului emoţional şi psihologic pe care abuzul de putere îl poate avea asupra unui elev”, au transmis, miercuri, reprezentanţii cabinetului de avocatură care l-a reprezentat pe elev pe toată durata procesului în instanţă, conform News.ro.

Reprezentanţii cabinetului de avocatură mai spun că victoria nu este doar a lui Andrei, ci a tuturor elevilor care se confruntă cu nedreptăţi în sistemul educaţional.

În aprilie 2023, Tribunalul Buzău pronunţa o primă decizie pe fond în acest caz, prin care obliga Colegiul Naţional ”B.P. Hasdeu” să radieze „menţiunile din evidenţele şcolare în ceea ce îl priveşte pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului şcolar 2018-1019” şi să îi plătească elevului daune morale de 3.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 2.800 de lei.

Marţi, Curtea de Apel Ploieşti a respins definitiv recursurile formulate de colegiu şi de reclamant, menţinând decizia din 2023 a Tribunalului Buzău.