Între 8 și 18 ani, toți copiii trec printr-o perioadă de transformări intense, care poate afecta relațiile cu părinții, profesorii, prietenii și dinamica întregii familii. De Sărbători, când se adună toată familia și așteptările sunt mari, în locul unor zile tihnite și al unor conversații lejere, ne trezim adesea în mijlocul unor discuții dificile, care pot degenera în conflict.

Copiii au nevoie să fie ascultați de părințiFoto: Shutterstock

Cel mai important este să-i ascultăm

Deși nu există rețete, psihologii sugerează două strategii valabile pentru a gestiona armonios relația cu adolescenții, atât în vacanțe, cât și în restul anului: ascultarea autentică și grija pentru cum purtăm conversațiile în jurul temelor mai delicate.În loc să le ținem prelegeri copiilor, e mai înțelept să îi ascultăm.

Avem pentru voi o propunere de cadou perfect pentru familiile cu pre/adolescenți, la un preț special! Cartea „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile”, și jocul „Lucruri care NU îmi plac”, creat de THE FUNNY BRAND, ideal pentru a fi jucat în familie. Pachetul poate fi cumpărat de AICI, iar transportul este gratuit.

Iată câteva motive pentru care e important să ne ascultăm copiii:

- Copiii se simt prețuiți când sunt ascultați; astfel, primesc mesajul că ideile și întrebările lor sunt importante, că sentimentele lor sunt validate și că adulții sunt resurse valoroase. Mai învață și ce înseamnă să acorzi atenție altei persoane, să-i înțelegi și să-i accepți sentimentele.

- Ascultarea orientează mai bine conversația în direcția dorită.

- Dacă ascultăm mai întâi, înțelegem exact care e realitatea copilului: limbajul adolescenților de azi e unic și ei sunt experții și cei mai buni îndrumători.

- Ascultarea ne ajută să câștigăm timp ca să formulăm cele mai bune răspunsuri la întrebările adolescenților.

Cum vorbim cu ei despre teme complicate?

Adolescenții au de procesat o cantitate copleșitoare de informații în acești zece ani formatori, așadar adulții din viața lor sunt cele mai bune surse. Dar contează atât esența mesajului, cât și forma în care e livrat.

După Dr. Cara Netterson și Vanessa Kroll Bennett, autoarele bestsellerului internațional Ups, pubertatea!, câteva strategii de a duce la bun sfârșit o conversație dificilă sunt:

- Respirați profund: astfel, sistemul nervos se calmează și câștigați timp de gândire.

- Aflați cât mai multe despre subiectul cu pricina: dacă o conversație începe cu o întrebare mai dură sau surprinzătoare, puteți continua cu: “Interesant, ce te face să te întrebi asta?”

- Nu-i mințiți, în nicio împrejurare: Minciuna poate rezolva o situație neplăcută pe moment, dar se va întoarce cu siguranță împotriva voastră. Minciuna ne face să ne pierdem complet credibilitatea într-o relație

- Mărturisiți-vă stânjeneala: Recunoașterea stânjenelii arată că oamenii pot depăși o stare de disconfort. Puteți spune, pur și simplu: „Nu mă simt în largul meu să vorbesc despre asta, dar știu că e important, așa că să‑i dăm bătaie!”

Truc de profesioniști: evitați să mențineți contactul vizual dacă asta vă ajută să mai diminuați din disconfort ‒ acesta e motivul pentru care orice specialist în parenting de pe planetă vă va sfătui să purtați conversațiile ciudate în mașină.

- Recunoașteți când nu știți ceva: „Nu știu” sunt unele dintre cele mai importante cuvinte pe care le avem! Rostindu‑le, le arătăm copiilor că pot face același lucru. Recunoașterea neștiinței proprii vă scutește și să inventați pe loc un răspuns greșit sau să trimiteți copilul să caute online (o idee cu atât mai proastă, cu cât sunt mai mici). Dar puteți căuta răspunsul împreună, puteți suna un specialist în domeniu sau puteți lăsa subiectul în așteptare până când vă lămuriți și reveniți cu un răspuns. Totul e să nu uitați să reveniți pentru a lămuri problema!

- Nu țineți predici: Citiți mai sus despre nenumăratele motive pentru care ascultatul, nu predicile, reprezintă calea care trebuie urmată.

- Cereți să vi se pună întrebări: Faceți asta chiar și atunci când sunteți de‑a dreptul epuizați și complet ușurați că ați supraviețuit unei conversații dure, fiindcă acest lucru arată că sunteți mereu interesați și gata să fiți de ajutor.

- Oferiți‑le timpul necesar pentru „a digera” informațiile: Unii copii au nevoie de câteva zile sau chiar mai mult ca să asimileze informațiile. Ar putea părea că nu au ascultat și e posibil să nu aibă alte întrebări. Nu vă speriați și nu vă enervați; fiecare gestionează aceste subiecte în mod diferit. E foarte posibil să aveți un copil care, o săptămână mai târziu, în timp ce plimbați împreună câinele, să vină cu o glumiță sau o întrebare suplimentară care să vă lase cu gura căscată.

Și adulții greșesc

- Când aveți dubii, lăsați‑o baltă: Atunci când adulții își văd copiii suferind sau confruntându‑se cu o problemă, imboldul este de a le turna propria poveste dureroasă, începând cu un „Știu prin ce treci...”

- Această tentativă de a empatiza nu face decât să mute atenția de la ei la noi. Cel mai adesea, copiii își doresc ca adulții doar să asculte și să‑i sprijine. Folosiți așadar ceva de tipul: „E cam nasol! Îmi imaginez că e foarte dureros pentru tine să treci prin așa ceva...”

- Găsiți‑vă un alt adult cu care să vorbiți: Uneori e vorba despre o problemă anume (precum imaginea corporală sau acneea) căreia un adult îi face față cu greu, chiar dacă au trecut 30‑40 de ani de când s‑a confruntat cu aceasta. Așadar, acum e momentul să vă opriți, să apelați la un prieten și să‑i împărtășiți cu ce vă confruntați. Descărcați‑vă în fața lui și evitați să transferați problema asupra copilului.

- Când ați făcut o greșeală, reveniți și reparați‑o: Acest lucru demonstrează că e în regulă să greșești ‒ o frază tipică pe care multă lume o folosește, dar pe care copiii sunt destul de reticenți să o creadă (și cine i‑ar putea învinui?). Arătați‑le că o persoană poate face greșeală, recunoașteți acest lucru și depășiți momentul. Această abordare se va putea aplica multor conversații delicate purtate în decursul pubertății, deoarece e garantat că unele vor merge prost și va fi nevoie să le reluați.

- Lăsați‑i să vă ia peste picior dacă ați greșit: E dureros, cu siguranță, să vi se reamintească „data aceea când...” Dar nimic nu creează o legătură mai puternică decât să coborâți de pe piedestalul vostru și să stați față în față cu propriul copil. Luați în calcul că, atunci când veți face a doua încercare, se vor amuza pe seama voastră... Trebuie doar să râdeți cu poftă!

- ,,Unele dintre strategiile de mai sus vor da rezultate pentru unii dintre voi. Nimic nu va funcționa pentru toți. Concluzia este că e esențial să înțelegeți cum și de ce s‑a schimbat atât de radical pubertatea în ultimele decenii, dar e la fel de important să aveți abilitățile necesare pentru a vorbi cu copiii care trec prin ea în prezent”, mai spun autoarele cărții

„Ups, pubertatea!Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile”.

Un cadou perfect pentru familiile cu pre/adolescenți

În afară de a-i asculta și de a le vorbi, de Sărbători ajută și timpul petrecut în familie - iar joaca împreună creează conexiune aproape instantaneu. De jucat, ne putem juca la orice vârstă, iar jocurile The Funny Brand sunt un instrument excelent de stârnit discuții amuzante în familie și, de ce nu, de scos la iveală emoții incomode.

Avem pentru voi o propunere de cadou perfect pentru familiile cu pre/adolescenți, la un preț special! Cartea „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile”, și jocul „Lucruri care NU îmi plac”, creat de THE FUNNY BRAND, ideal pentru a fi jucat în familie. Pachetul poate fi cumpărat de AICI, iar transportul este gratuit.