Majorările salariale de care ar urma să beneficieze cadrele didactice în 2024 vor fi eliminate din „Ordonanța trenuleț”, urmând să fie emis un act normativ separat, au anunțat joi liderii sindicali din educație, la finalul discuțiilor avute la guvern cu premierul Marcel Ciolacu și cu miniștrii Finanțelor și Educației.

Sala de clasaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, și liderul FSLI, Simion Hăncescu, au spue că toate cadrele didactice și personalul auxiliar vor beneficia de o primă majorare a salariilor, de la 1 ianuarie, dar că urmează să fie emisă o nouă Ordonanță de Urgență în acest sens.

  • „Va fi o creștere salarială de 20%, în medie, pe 2024. La unii va fi mai mult, la alții, mai puțin. Împreună cu Ministerul Educației vom transmite toate elementele clarificatorii. Concluzia este că se va emite o ordonanță separată. (...)
  • În ordonanta trenuleț, în forma care a intrat în transparență decizională nu mai figurau funcțiile de conducere. Figura personalul didactic de predare, personalul didactic auxialiar și atât. Și atunci, lucrurile acestea trebuie corectate. Si asta facem în momentul de față”, au anunțat cei doi lideri sindicali din educație.

„Ordonanța trenuleț” publicată miercuri de Ministerul Finanțelor, prevede:

  • „cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic din sistemul naţional de învăţământ se majorează în anul 2024 cu 20% în două tranșe, după cum urmează:
  • a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 se acordă o majorare cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023; b) începând cu data de 1 iunie 2024 se acordă diferența până la 20%”.

CITEȘTE ȘI: Guvernul s-a încurcat în majorările de salarii pentru profesori: „O eroare materială. Ne cerem scuze”